Здравко Лазаров-Електричката: Отборите от Югозапада трябва да са в „А” група, но няма пари

Здравко Лазаров
  • Държавата ни е такава, че няма средства за спорта, каза треньорът на „Вихрен” (Сандански)

  • Младите се интересуват само от компютри и интернет и не гледат сериозно на играта

Здравко Лазаров е легендарен български футболист, носил екипите на родните грандове „Левски”, ЦСКА, „Славия” и „Локомотив” (Пловдив). Електричката, както е известен навсякъде, е бивш национал, играе за България и в трите мача на Европейското първенство в Португалия през 2004 година. Има солиден стаж и в турското първенство, където играе за „Коджаелиспор”, „Газиантепспор” и „Ерджиерсспор”. Има мачове и в руската Висша лига с цветовете на „Шинник”. В момента Лазаров е старши треньор на „Вихрен” (Сандански), който ще се опита да вкара във Втора лига догодина. Електричката се съгласи да отговори на въпросите на медиите след победата на „гладиаторите” над „Марек” в Дупница.

 – Какъв е коментарът Ви за победата над „Марек” с 2:0, която постигнахте на стадион „Бончук”?
– Тук винаги се играе трудно и се радвам, че победихме. Мисля, че успехът ни е заслужен. Имахме и още няколко добри положения за гол. През второто полувреме се огънахме малко, особено през последните двайсетина минути. Доволен съм и от резултата, и от играта. Вече мислим за следващия мач в Разлог, който също ще бъде много труден.
– Какви ще са целите на „Вихрен” за този сезон?
– Играем си всеки мач за победа. Знаете какво е първенството, знаете и че „Хебър” са доста напред. Нямаме никакви цели, играем си мач за мач. Ще мислим и за следващия сезон. Искам да изградим един гръбнак, който мисля, че вече до голяма степен го имаме. Справяме се много добре. Предишния ни мач победихме с 3:0 с добра игра. Ако момчетата продължават да се раздават, ще останат. Ако ли пък не, се разделяме.
– „Хебър” толкова ли са силни, или по-скоро им е силен бюджетът?
– Вие ще кажете. Аз ги наблюдавам и не мисля, че са чак толкова силни като отбор. Но щом вървят без грешка, значи са добре.
– Вие сте бивш футболист на „Славия”, „Левски” и ЦСКА. Имате дълъг стаж в Турция, а и сте играли с националния отбор на Европейско първенство. Как виждате нивото на Трета лига?
– Особено тази – Югозападната трета лига, е много добра. Знаете, че всеки един от водещите отбори тук е бил в „А” група или поне в „Б”. Като започнем от Петрич, Сандански, Симитли, Банско, минем през Дупница, Самоков, Перник. За мен тази дивизия се равнява поне на „Б” група. Всички отбори тук имат по 3-ма-4-ма добри футболисти. Групата е равностойна и според мен е най-добрата от останалите.

Отборът на Електричката – „Вихрен” (със зелени екипи), в момента е трети в Югозападната трета лига.

– В момента обаче няма нито един отбор от Югозапада в „А” група, а „Струмска слава” (Радомир) и „Пирин” (Благоевград), които са в „Б”, са застрашени от изпадане. Защо се стигна дотам?
– Отговорът е един – такава ни е държавата. Нямаме пари, това е истината. Ако имаме пари, всеки ще дава и тези отбори с традиция и публика ще са в „А” група. За мен там им е мястото, но без средства нищо не става. Виждате, „Хебър” извадиха малко повече пари и ще влязат в по-горна дивизия. За съжаление вече всичко става с пари.
– Вашият син Иван Лазаров беше на терена при победата над „Марек”. Кажете ни няколко думи за него…

Подробности в печатното издание