Съветниците в Перник прегласуваха 27 решения – вотът от предишната сесия бил фалшифициран

На извънредно заседание Общинският съвет в Перник прие отново 27 решения, гласувани неправомерно на 28 февруари. Тогава бе установено, че вотът е фалшифициран. Кметът Вяра Церовска върна решенията като незаконосъобразни. По думите й тогава не е имало реален кворум, заради което се налага прегласуване. Церовска потвърди, че е отчетен глас на съветник, отсъстващ от заседанието, освен това на присъствения лист в началото на сесията срещу името му е имало подпис, пише БТА.
Церовска отбеляза, че прокуратурата също е в правото си да следи за законността на взетите решения на Общинския съвет.
“Това е откровено и честно към нашите съграждани, които са избрали този Общински съвет. Хората, които са допуснали грешка, трябва да имат доблестта да обяснят пред обществото своите мотиви”, коментира още градоначалникът.
Кметът поясни, че по време на миналата сесия е била извън града на поклонение и веднага следобеда на същия ден на председателски съвет е настояла да се насрочи ново заседание.

Съветниците от БСП оспориха законосъобразността и на последното заседание. Те останаха в залата, но не участваха в гласуването. Социалистите разпространиха декларация, в която се заявява, че поради административна, правна и политическа некомпетентност e сринато доверието в институциите, а Общинският съвет е превърнат в нотариат, където се подпечатват решения, вземани на друго място.