• Турският президент Реджеп Ердоган официално откри руините на най-стария храм в света, съобщава в. „Хюриет“

 

Турция е един открит музей, категоричен беше държавният глава по време на церемонията, която се състоя в археологическия комплекс „Гьобекли тепе”, разположен в югоизточната провинция Шанлъурфа.

Ердоган подчерта, че археологическите проучвания трябва да бъдат рекламирани, за да се помогне за разкриването на още исторически артефакти и комплекси в Анадолския регион.

2019-а беше обявена за „Годината на Гобекли тепе“ в чест на 12 000-годишния храм, който беше открит там и който местните власти се надяват да привлече туристи от цял свят. Най-старият храм в света беше включен във Временния списък на Световното културно наследство на ЮНЕСКО през 2011 година. През юни миналата година комплексът официално беше вписан в Списъка със Световното културно наследство на световната организация.

Според турския президент древните разкопки допринасят за общата културна съкровищница на човечеството. Ердоган беше категоричен, че археологическият комплекс вече се е превърнал в „особено важно указание“, което показва дълбоките корени на анадолската цивилизация. Турският министър на културата Мехмет Нури Ерсой заяви, че Гьобекли тепе определя Анадола като люлката на цивилизацията.

„Тези стилизирани човешки символи, огромните животински барелефи и архитектурните структури в Гьобекли тепе опровергаха голяма част от това, което си мислехме, че знаем за света на археологията и историята“, заяви културният министър.

Древните руини бяха открити през 1963 година от съвместен екип изследователи от университетите от Истанбул и Чикаго. От тогава разкопките не са прекъсвали. Германският археологически институт и музеят в Шанлъурфа си сътрудничат по проекта от 1995 година. Именно германо-турският екип от археолози открива Т-образните обелиски от неолитната ера с височина от 3 до 6 метра, които тежат между 40 и 60 тона.

 

Източник: БГНЕС