Отбелязваме 76 години от спасяването на българските евреи

Шествието на толерантността в София Снимка: Виолета Ашикова

Шествие на толерантността за 76-ата годишнина от спасяването на българските евреи и за почит на паметта на жертвите на Холокоста се проведе днес в София.

Стотици граждани, общественици, политици и представители на еврейската общност от цялата страна се включиха в шествието на толерантността под наслов „Заедно за България, заедно за Европа“. То тръгна от църквата “Света София” и стигна до Паметника на спасението до Народното събрание.

Шествието поведоха, хванати за ръце, председателят на парламента Цвета Караянчева, вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, столичният кмет Йорданка Фандъкова, президентът на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер, представители на Светия синод и депутати.

За почит в името на паметта се включиха и съвременници на събитията и горди българи.

„Да помним, че от българските земи загинаха 11 хиляди души и да помним, че останалите, благодарение на солидарността на българския народ, останахме живи. Трябва да помним, за да не се повтаря“.

„Аз съм българка, не съм еврейка, и се гордея, че сме спасили нашите евреи и се надявам винаги занапред да има толерантност и да няма повече антисемитизъм“.

„Да четат историята и да не я изкривяват“.

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева заяви, че спасяването на близо 50 хиляди български евреи е един от най-хуманните световни примери в най-мракобесните исторически периоди и подчерта:

„И да помним, за съжаление, че все още в съвремието съществуват прояви на антисемитизъм, на религиозна омраза, на омраза към различния и че с този пример може наистина да спасим, да надвием силата…“

Пред Паметника на спасението председателят на Народното събрание Цвета Караянчева изтъкна заслугата за спасяването на българските евреи и завърши словото си с една еврейска мъдрост: „Ако спасиш един човек, спасяваш целия свят“.

Заключителната церемония по повод Деня на спасението на българските евреи и почитане на жертвите на Холокоста ще се състои от 17 часа в Централната софийска синагога с официално обръщение към българската еврейска общност от президента на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер.

На днешната дата преди 76 години, благодарение на безпрецедентното обединение на български общественици, духовници, политици и граждани, е спасен животът на близо 50 хиляди български евреи.

В Пловдив годишнината от спасяването на българските евреи ще бъде отбелязана с митинг-поклонение пред Паметника на благодарността в града.

Тази година в церемонията ще се включат и ученици от Пловдив и региона, които работят по международни проекти за етническа толерантност, съобщи председателят на организацията „Шалом“ в града Светлозар Калев. На поклонението ще присъстват и много потомци на участници, свидетели на събитията от 1943 година, когато пловдивчани начело с митрополит Кирил спасяват от хитлеристките лагери на смъртта над шест хиляди свои съграждани евреи. По традиция представителите на еврейската общност ще посетят днес и Бачковския манастир, за да поднесат цветя на гробовете на патриарх Кирил и екзарх Стефан. Ще бъде прочетена и специална възпоменателна молитва.

 

 

Източник: bnr.bg