Ресиловци запалиха 4-метрова кула от смрика за Сирни заговезни

  • Йордан и Спаска Захаринови дадоха прошка на дупнишките танцьори Слави и Белослава

  • Кирил Амбарков, Боян Велев и Христо Йорданов танцуваха с тъпани, музикантите на Иван Начов огласиха селото

Празникът Сирни заговезни събра на стария площад в Ресилово почти цялото население на сапаревобанското село. За четвърта поредна година бе пресъздаден обичаят „Прошки”, в който се включиха танцьори от дупнишкия Фолклорен танцов ансамбъл „Рила” с ръководител Кирил Амбарков и момичета и момчета от Детската фолклорна група към местното читалище.

Секретарят на читалището в селото Юлия Йорданова

Ролята на родителите, даващи прошка на своите наследници, изпълниха Йордан и Спаска Захаринови. Младото семейство бяха дупнишките танцьори Слави и Белослава. Традиционното „хамкане” с яйце и халва зарадва най-малките, а на празничната трапеза отново имаше баница със сирене. Изпълнен бе и ритуалът с палене на червения конец, на който е закачено яйцето. Обичаят повелява връвта да се запали и по това колко бързо ще изгори, да се гадае каква ще е годината.

Прогнозата е за добра година, отсякоха ресиловци. В средата на площада беше запалена близо 4-метрова кула от смрика, която мъжете от селото са направили през деня. Преди напълно да изгори кулата, момчетата прескачаха огъня. За децата бяха запалени и оратници. Истинска атракция бе танцът с тъпани, изпълнен от Кирил Амбарков, Боян Велев и Христо Йорданов. Селото бе огласено от музиката на момчетата от Школата за народни инструменти към читалище „От извора” – Сапарева баня с ръководител Иван Начов, която на Сирни заговезни празнува трети рожден ден. В празника се включиха и певиците от Женската фолклорна група „Германея” при читалище „Просветен лъч” – Сапарева баня и Женската фолклорна група в с. Самораново.

 

„Хората в селото все по-добре приемат празнуването на Сирни заговезни по този начин. Радващото е, че младите хора и децата вече знаят как прадедите ни са празнували и са си искали прошка. Радваме се, че успяваме да съхраним традициите и да ги предадем на следващите поколения”, коментира кметицата на Ресилово Силвия Гладникова.

Ресиловци празнуваха заедно Сирни заговезни за 4-та поредна година.

И тази година празникът бе организиран от кметството и НЧ „Нов живот 1928 г.” – с. Ресилово, с активното участие на ФТА „Рила” и жителите на селото. Мотото на „Сирни заговезни – 2019 г.” бе стихът „Човешко е в живота да сгрешиш,/ безгрешни хора няма на Земята./ Прекрасно е да можеш да простиш,
със прошката пречистваме душата.”