Кукерите от Джерман спечелиха 4 награди на събора „Поклади“ в Момин проход

Групата получи купа за цялостно представяне.
  • Групата от дупнишкото село грабна купа и златен медал за цялостно участие

  • Георги Иванов блесна с атрактивен костюм, Ангел Бурановски – отличен като най-възрастен, а Огняна Крумова – най-малка сред маскираните на Дервишовден

 

Кукерите от дупнишкото село Джерман спечелиха признанието на зрителите и журито на тазгодишния събор „Поклади“, провел се в курорта Момин проход в неделя. Внушителната група от 100 маскирани, чиито ръководители са Красимир Атанасов, Росен Крумов и Сергей Шушков, прибави още 4 отличия към колекцията си от награди.

Моменти от участието

Групата получи купа и златен медал за цялостно участие. Георги Иванов е награден като най-атрактивния кукер. 32-годишният работник в Англия е отличен за интересния си костюм, на който са зашити 21 звънци.

55-годишният работник в мебелен магазин в Дупница Ангел Бурановски е с предметна награда за най-възрастен, а 6-годишната Огняна Крумова – с награда плюшено мече като най-малкия участник в 15-ия национален кукерски събор „Поклади“, наричан от местните Дервишовден.

Георги Иванов (в средата) е награден като най-атрактивния кукер.

Отличията са спечелени при конкуренцията на групи от Перник, Радомир, Разлог, Костенец – населени места с внушителни традиции в кукерските игри.

Част от участниците

Джерманци впечатлили публиката и организаторите – община Костенец, кметството и читалище „Гео Милев” в Момин проход, с автентичния ритуал „Трифон Зарезан”, танците и хората, представени на дефилето и прегледа на събора. Това е второто им участие с конкурсен характер за тази година, като на фестивала „Сурва” в Перник бяха удостоени с два златни медала. „Работим много добре с кукерските групи, които представят читалището ни, и с кметството в Джерман.

Ангел Бурановски получи отличие като най-възрастния участник.

Кметът Ангел Цветков дори беше участник в събора. За мен тези награди са голямо постижение, още повече че съм в читалището съвсем отскоро – от 1 ноември миналата година”, каза секретарката на читалище “Пробуда 1926 г.” Вероника Минева.