Н.Пр. г-жа Ирит Лилиан и кметът Петър Паунов откриват изложбата "Отвъд дълга".
  • Кметът Петър Паунов: Имаш ли сърце, никой не може да ти го вземе. Единствено ти можеш да си го предадеш! Нашите предци не са предали сърцата си, сега сме тук, за да си обещаем, че няма да предадем своите

  • Н.Пр. Ирит Лилиан: Историята за спасяването на евреите и специално кюстендилската история е уникална за цяла Европа!

 

Документалната изложба „Отвъд дълга” е подредена във фоайето на Общински театър – Кюстендил и е посветена на Деня на спасяването на българските евреи и почитането на паметта на жертвите на Холокоста. Експозицията беше открита от Н.Пр. г-жа Ирит Лилиан – посланик на Израел в България, и Петър Паунов – кмет на община Кюстендил.

Посланик Ирит Лилиан: Историята за спасяването на евреите и специално кюстендилската история е уникална за цяла Европа.

Събитието е организирано съвместно с Посолството на Израел в България, а изложбата е посветена на 36-имата дипломати от 21 държави, обявени от „Яд Вашем” – Световния център за възпоменание на жертвите от Холокоста, за праведници на света. Тази титла се присъжда от „Яд Вашем” след сериозна изследователска работа, събиране на документи и доказателства, записване на разкази на очевидци и др. Удостояват се лица, проявили смелост и хуманност, рискували живот и кариера, загърбили уюта на социално положение и благополучие, за да спасят дори един евреин в най-мрачните години на Втората световна война. Именно заради това е казано “Който спаси един живот, спасява цяла вселена” и точно това е гравирано на медала, с който се удостояват праведниците на света.

„В тези дни, в които почитаме паметта на хората, посветили живота си за спасяването на много човешки животи, се радвам, че сме свидетели на едно изключително събитие в нашия град. Нашите предци не са предали сърцата си, днес сме тук, за да си обещаем, че няма да предадем своите. Когато имаш сърце, никой не може да ти го вземе, единствено ти може да си го предадеш. Станахме свидетели в края на седмицата на едно изключително голямо мероприятие от висок ранг, което доказа сплотеността на българската и на световната общност около този подвиг. Сега хората в Кюстендил ще станем част от поредната страница от тази световна епопея, запознавайки се със съдбите на хора, които макар и с дипломатическа защита, са посветили живота си на мисията на спасението”, каза Петър Паунов.

„За мен не е само голяма чест на открия изложбата в Кюстендил, но е още един голям емоционален момент. Отбелязахме 76 години от спасяването на евреите в България, споменахме загиналите от Македония и Тракия. Беше повече от една церемония за сътрудничество. Това беше събитие, на което присъстваха хора от всички прослойки, които казаха „не” на несправедливостта и „не” на неправдата. Историята за спасяването на евреите и специално кюстендилската история е уникална за цяла Европа. Кюстендил е територията, от която са излезли най-голям процент спасители. Изложбата тук е от голямо значение и говори за дипломати от целия свят. Дипломати, които са били готови да жертват кариерата си, понякога дори и живота си, за спасяването на евреите. Много от тях са платили голяма цена. В изложбата няма български дипломат, но това не означава, че е нямало и не са помагали евреите да вземат виза. Историята говори само за тези, които са били припознавани като спасители”, каза Ирит Лилиан, посланик на Израел в България.

Изложбата, чийто създател и куратор е Световният център за възпоменание на жертвите на Холокоста, представя историята, лицата, снимките и някои важни документи за дипломатите от четирите краища на света, чиито смелост и сила на духа са непресъхващ извор на вдъхновение и пример. Експозицията включва и информация за историческите събития, на фона на които дипломатите отстояват ценностите на хуманизма и непримиримостта към злото, пренебрегват ограниченията на високите си служебни постове и помагат, приютяват, транспортират и издават документи и визи, с които евреи от различни части на Европа се изплъзват от лагерите на смъртта. Документалната изложба „Отвъд дълга” е представена в над 70 държави и е преведена на над 20 езика.