Подобряват водоснабдяването в Перник и Радомир с 84 млн. лв.

Министър Петя Аврамова участва в дискусия на тема „Европа в нашия дом“ в Перник.
  • Изпълнени са около 80% от предвидените строителни работи на язовир „Студена“, с още 3,6 млн. лв. предстои да бъде рехабилитирана пречиствателната станция за питейни води

 

5 ВиК дружества подадоха предсрочно документи за финансиране на мерки за подобряване на водоснабдяването и канализацията от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“. Това са Русе, Враца, Ямбол, Перник и Силистра, съобщи министърът на регионалното развитие Петя Аврамова при посещението си в Перник, където участва в дискусия на тема „Европа в нашия дом“.
Проектът на „Водоснабдяване и канализация“ ООД – Перник предвижда инвестиции за 84 млн. лв. без ДДС в Перник и Радомир. Разходите само за строителство за двата града са 26 млн. лв. за водоснабдяване и 45 млн. лв. за отвеждане и пречистване на отпадъчните води. За град Перник е предвидена реконструкция на над 15 км водопроводи, три нови водоема с общ обем 13 300 куб. м, реконструкция и разширение на 29,2 км канализационна мрежа и реконструкция на Пречиствателната станция за отпадни води-Батановци. В град Радомир ще бъдат изпълнени 2,2 км транзитен водопровод, почти 10 км вътрешна водопроводна мрежа, реконструкция и разширение на почти 7 км канализационна мрежа, 2 канализационни помпени станции и тласкатели.
Изпълнени са около 80% от предвидените строително-монтажни работи при рехабилитацията на язовир „Студена“, която се извършва с цел увеличаване на техническата и експлоатационната годност на стената и прилежащите съоръжения, информира още министър Аврамова. Язовирът осигурява питейна вода за около 100 хиляди жители, както и вода за промишлени нужди и енергодобив. Срокът за финализиране на дейностите на обща стойност 32 млн. лв. е ноември тази година. С още 3,6 млн. лв. от проекта предстои да бъде рехабилитирана пречиствателната станция за питейни води в Перник. В момента се подготвя тръжна процедура.