Демонстранти стигнаха до входа на президентството на Сърбия

Опозиционният лидер Драган Джилас говори пред президентството на Сърбия в Белград, където са се събрали хиляди демонстранти. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Демонстранти пробиха защитната ограда и стигнаха до входа на сградата на сръбското президентство, предаде БТА, цитирайки агенция „Танюг”.

В момента, когато президентът Александър Вучич започна обръщението си, част от протестиращите пробиха загражденията и стигнаха до входа, където жандармерията ги спря.

Протестиращите скандират: „Край с него“, „Арестувайте Вучич“, „Оливер Иванович“ (името на косовския сръбски лидер, за когото опозицията твърди, че е убит по нареждане на Вучич – бел. ред.).

Демонстрантите, които дойдоха пред президентството по призива на лидера на движението „Двери“ Бошко Обрадович по обед, когато президентът обяви, че ще се обърне към народа, са пробили всички защитни съоръжения около сградата, съобщи Вучич. Той допълни, че демонстрантите се опитват да проникнат в сградата, но че никой не бива да се страхува и компетентните служби ще реагират.

Улицата, на която се намира президентството, за момента е затворена за движение, а Борко Стефанович, един от лидерите на опозицията, съобщи на журналистите, че „всички входове и изходи от президентството са блокирани“, съобщи вестник “Блиц”.

Лидерите на опозиционния Съюз за Сърбия Драган Джилас и Бошко Обрадович се опитват да спрат демонстрантите, отправили се към входа на президентството, съобщават репортери от мястото. През това време лидерът на Демократическата партия Зоран Лутовац преговаря с полицията, за да не се стигне до употреба на сила.

В началото протестиращите се намираха зад металните заграждения, носеха свирки, сръбски знаменца и транспаранти.

Обрадович се обърна към тях, повтаряйки искането за оставките на Вучич, на премиера Ана Бърнабич, на председателката на парламента Мая Гойкович и на директора на РТС Драган Буйошевич.

Пред президентството са и други опозиционни лидери, Вук Йеремич и Драган Джилас.

В района се оказа и камион с демонстранти, който бе блокиран от полицията. Силите на реда не позволяват камионът да се доближи до сградата на сръбското президентство, пред която са се събрали множество протестиращи.

Драган Джилас заяви днес, че не е имало план по време на снощните демонстрации да се влиза в сградата на държавната телевизия РТС и подчерта, че никой от журналистите не е бил заплашван. От дежурния редактор бе поискано само представители на протестиращите да гостуват в новинарската емисия „Дневник“, предаде агенция „Бета”.

Джилас каза, че по време на снощните демонстрации не е имало инциденти, нито материални щети, освен счупеното стъкло на входната врата. Според него обаче полицията е надхвърлила правомощията си и е била демонстранти, като някои от тях са били приети в Спешния медицински център.

Джилас добави, че директорът на РТС Драган Буйошевич трябва да понесе наказателна отговорност, „защото РТС е същата като Пинк“ и лъже обществото.