Премиерът Бойко Борисов е поискал да не се допусне ощетяване на нито един пенсионер при изчисляването на пенсията му. Това стана ясно след среща при министър-председателя със синдикатите, с управителя на НОИ и със социалния министър.

Взето е решение да се изработи законодателна промяна, за да се изпълни това изискване.

“Все още няма отпусната нито една пенсия след влязлата в сила нова формула за изчисляване на индивидуалния коефициент”, обяви социалният министър Бисер Петков.

Вицепремиерът Томислав Дончев е категоричен, че това, което ще предложи работната група, ще гарантира, че няма да има ощетени:

“Никой няма намерение да намалява пенсиите не на 30%, не на 1%, а на един български пенсионер. И греши този, който мисли, че сред нас има идиот, който в името на това да направи икономия от 9 млн. би допуснал подобно нещо”.

От обясненията на управителя на НОИ Ивайло Иванов стана ясно, че за всеки пенсионер ще се правят две изчисления – по новата и по старата формула, така че да се минимизира ефектът и пенсионерът да вземе по-благоприятния размер.

“Ако трябва, ще изчисляваме и по двете формули само за тези, за които имаме съмнения. 56% от лицата ще получат по-високи пенсии. Така че единични случаи са, в които е възможно да има по-малко участници от очакваното, но това не са отпуснати пенсии. Така че ние ще го направим точно така и няма да бъде допуснато лицата да получат по-малка пенсия”, каза Иванов.

От дадените обяснения стана ясно, че калкулаторът на НОИ не конвертира доходите от 30 хил. лева заплата, получавана в инфлационните години, и това може да е причина хората да получават голяма разлика в преизчисленията. Съветът е сами да приспадат нулите от деноминацията.

Новата пенсионна формула ще ощети близо 12 хил. българи, които ще се пенсионират тази година, сочат най-новите разчети на НОИ за ефекта от промяната при изчисляването на индивидуалния коефициент на хората, които ще се пенсионират тази година. Това означава, че като абсолютен брой ощетените ще са по-малко от първоначално изчислените. От 67 хил. потенциални пенсионери близо 19 хил. вече са се пенсионирали по-рано, а за други 9 хил. стажът не достига и ще бъде допълнен с доход, получаван между 1997 и 1999 година.

Пред БНР Драгомир Драганов, директор на Дирекция „Анализи и прогнозиране” в НОИ, обясни:

“Съвкупността, която остава, е около 38 500 души, като за тях – за 57% анализите ни към днешна дата показват, че ще има увеличение на стойността на индивидуалния коефициент, за около 12 – няма да има промяна. Тези 31% ще бъдат с намаление на индивидуалните коефициенти, това са оценките, но за 50% от тях намалението ще бъде между процент, два, три, максимум  – пет. За момента не бихме могли да дадем коректна информация за размерите на пенсиите”.

 

 

Източник: bnr.bg