• Над 40 000 деца са върнати вече в класната стая

  • Кметът Петър Паунов: В Кюстендил диалогът на местната власт с образователните среди никога не е спирал

  • 6 546 466, 29 лв. са отделените средства за област Кюстендил

за програмния период 2014 – 2020 по ОП „Региони в растеж“ и Програмата за развитие на селските райони. С тях се извършват ремонтни дейности, обновяване и реконструкция на образователната инфраструктура на 3 училища и 4 детски градини. Това стана ясно по време на граждански диалог на тема образование, който се състоя в Кюстендил. Събитието бе част от серията граждански диалози под наслов „Европа в нашия дом“.

„Една от основните цели на гражданския диалог е да отчетем работата, която е свършило правителството в сферата на образованието. Искаме да чуем от първо лице вашите мнения и препоръки“, обърна се към присъстващите областният координатор на ГЕРБ-Кюстендил Виктор Янев. Той подчерта, че за първи път като основен приоритет в политиката на правителството е заложено образованието. „Основен акцент е и провеждането на ефективна политика, насочена към ликвидиране на неграмотността и повишаване качеството на образованието“, посочи Янев. Той отчете, че над 1 млрд. и 380 млн. лв. са средствата, които се отделят за образование в мандата 2017 – 2021 г. „За 2019 г. средната брутна заплата на учителя надвишава средната за страната“, отбеляза още областният координатор на ГЕРБ – Кюстендил.

„Образованието е не просто приоритет, а категоричен ангажимент“, заяви зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова и допълни, че то осигурява конкурентни кадри и среда, която да развива икономика на високите доходи. Зам.-министърът призова най-добрите ученици и най-добрите студенти да изберат учителската професия, защото има какво да се даде на децата в класната стая. „Нашата задача е всяко дете да бъде в класната стая, затова съвместно работят и всички институции. Над 40 000 деца са върнати вече в класната стая“, отчете зам.-министърът на образованието и науката.

Народният представител от Комисията по образованието и науката Ася Пеева бе категорична, че учителят и училището винаги ще са решаващи във формирането на обществото. „Учителят ще бъде факторът в обществото. Затова наше задължение – на всички институции, е да направим така, че учителят да може да работи по-лесно, по-професионално и със самочувствие“, посочи народният представител от ГЕРБ.

„В Кюстендил диалогът на местната власт с образователните среди никога не е спирал. Днес при нас има представители както на изпълнителната, така и на законодателната власт. Това дава добавена стойност на целия дебат, като дори предоставя възможността конкретни идеи да бъдат превърнати в реални политики“, заяви пред присъстващите кметът на община Кюстендил Петър Паунов.

В края на диалога областният координатор на ГЕРБ Виктор Янев призова професията учител да бъде приоритет и подчерта, че висшето образование също има голяма роля, за да се случи това.