Опашка на дупнишкия пазар за лозички сорт „Велика”

Преподавателят Димитър Кърнолски с ценните лозички ”Велика” 

Бившата гастарбайтерка от Италия Нели Радева беше обходила всички пазари за този ценен сорт грозде и го намери само при Васко на дупнишкия пазар.

Нели сподели: „Преди време занесох лозички „Велика” на италиански приятели, родило се и много са го харесали и сега ми поръчаха да им изпратя още. Добре че го намерих, много ще ги зарадвам, веднага ги изпращам да ги садят”.

Анастас Петров от Мало село товари овошките да се прибира от пазара.

Бившият кмет на дупнишкото село Крайници – преподавател по икономика в дупнишката гимназия ”Христо Ботев” Димитър  Кърнолски, също си закупи две лозички сорт „Велика”. Кърнолски сподели: „От години садя лозички и този сорт за мен е най-добрият за нашата надморска височина и нашия край. Гроздовете стават много големи от червени до тъмночервени и са много вкусни, това е най-доброто десертно грозде за мен. Ще купя и ябълки и бързам да садя, защото се сади до първи април. За да „хванат” фиданките и лозичките дъждовете и да се захванат.”

Васко от овощния разсадник в Долистово сподели, че в момента се търсят много черешите, ябълките и лозичките.

Дупничанката Адриана Лазова търсеше с дъщеря си Весела  фиданки мушмули и фиданки ябълки. Адриана сподели, че се е научила да сади фиданки и сега учи и дъщеря си Весела да сади благородни плодни дръвчета. Всяко посадено дърво ми носи голяма духовна радост – сподели Адриана.

Арония и лозички на дупнишкия пазар за овошки

Продавачът на разсад от бобовдолското село Мало село Анастас Петров беше дошъл на пазарния ден в сряда много рано сутринта и към 16 часа се стягаше да си върви. Атанас каза, че в пазарния ден най-голямо търсене при него е имало на череши и праскови.