Всички Koenigsegg Jesko бяха разграбени за дни

Шведската фирма Koenigsegg разпродаде всички 125 бройки от хиперколата Jesko. Заявки за 83 от автомобилите са получени още преди автосалона в Женева, а останалите са продадени по време на самото изложение. Производството на модела стартира в завода в Енгелхолм в края на 2020 г., като цената на всяка кола е 3 млн. долара.В Koenigsegg планират да произвеждат по една Jesko на седмица. Ако плановете не се променят, последният автомобил ще слезе от конвейера 2,5 години след старта на производство. Част от колите са изкупени от дилърски центрове, като тези бройки са предназначени за клиенти, които не са успели да посетят щанда на компанията в Женева.

Хипеколата Koenigsegg Jesko се предлага в два варианта – пистов и “скоростен” 300 Edition. Според слуховете, вторият може да развие 483 км/ч, което ще го направи най-бързият сериен автомобил на планената. Той е по-бърз, но и по-комфотен от пистовия Jesko.

Автомобилът е кръстен на бащата на основателя на Koenigsegg – Кристиан фон Кьонигсега, като заменя рекордьора по скорост Agera RS. Купето е оборудвано с 5,0-литров V8 с два турбокомпресора (1600 к.с. и 1500 Нм въртящ момент) и 8-степенна роботизирана скоростна кутия Light Speed Transmission (LST), при която превключването на предавките става за 20-30 милисекунди.

В оборудването на Jesko влиза окачване Triplex с три амортисьора, завиващи задни колела и комплекс за активна аеродинамика, създаваща притискателна сила до 1400 кг.

 

 

Източник: topgear.bg