Porsche представи Cayenne Coupe

Компанията Porsche най-после представи купеобразната версия на кросоувъра си Cayene. Тя се казва Cayenne Coupe, като ще бъде директен конкурент на BMW X6 и Mercedes GLE Coupe.

От стандартния кросоувър новата модификация се отличава по задната си част, по снижения с 20 мм покрив, разширените калници и отсътвието на метален покрив (той е карбонов). В компанията са се опитали да придадат повече динамика на Cayenne Coupe, като са намалили предното стъкло и са сложи по-тънки предни стойки.

Промени има и по задните врати и крила, което прави тази част на автомобила с 18 мм по-широка. Мястото за номера на багажника е поставено на бронята, което кара кросоувърът да изглежда, сякаш е натиснат към земята. Покривът е панорамен с площ 2,16 квадратни метра.

Във всички версии на Cayenne Coupe е поставен спойлер на покрива, който е основна част от системата за аеродинамика Porsche Active Aerodynamics.
При скорост от над 90 км/ч той се издига и увеличава притискателната сила на задната ос. В стандартното оборудване влизат 20-цолови джати, а като опция се предлагат и 22-цолови.

В салона на задния ред са поставени две отделни луксозни седалки, но при желание на клиента те могат да бъдат заменени от стандартен диван – както е при Cayenne. Обемът на багажника е 625 литра или 1540 литра при свалени седалки (при версията Turbo – 600 л и 1510 л съответно).

На първото време Cayenne Coupe ще се предлага в две модификации – стандартна и Turbo. По-слабата разчита на 6-цилиндров двигател с мощност 340 к.с. и 450 Нм въртящ момент. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 6 секунди (5,9 секунди със спортен пакет), а максималаната скорост е 243 км/ч.

Версията Cayenne Turbo Coupe е с 4,0-литров V8 с две турбини, развиващ 550 к.с. и 770 Нм въртящ момент. Ускорението от 0 до 100 км/ч става за 3,9 скунди, а максималната скорост е 286 км/ч.

Продажбите на крос-купето стартират още през тази година, като началната цена е 80 500 евро. При версията Turbo тя е 150 800 евро

 

 

 

Източник: topgear.bg