Запалиха Кършия в Дупница

Огънят се виждаше от Евробазара.
  • Пожарната служба вкара всичките си налични четири автомобила да спаси боровата гора

 

Запалиха местността Кършия в Дупница. Около 18 часа на Благовещение привечер десетки обаждания на спешния телефон 112 сигнализираха за голям пожар с гъст дим в местността Кършия, където много дупничани имат вили.

Двете пожарни на Е-79 под Кършия с полицейската патрулна кола

Огънят се  разпространи над магистрала „Струма” над река Джерман. По мнения на жители на квартала има вероятност наркоманчета да са причинили пожара. Обществена тайна е, споделиха очевидци, че  те пушат често на баира на Кършия и на покрива на бившето студентско общежитие, където като се дрогират, чупят и трошат що им падне.

Ниските части бяха бързо изгасени.

Веднага при пожарните автомобили пристигна и патрулка на дупнишката полиция. Много шофьори спряха с автомобилите си, с желание да помогнат в гасенето, но теренът не позволяваше включването на доброволци. Един от кандидат-доброволците сподели: „Стигне ли огънят до боровете  –всичко ще хвръкне за секунди, няма гасене!” Цяла Дупница остана в очакване огнеборците и пожарната техника да успеят да спасят гората на Кършия. Пожарният маркуч прехвърли Кършия. Дупничани споделиха: „Като имахме радиоточка, всички се втурвахме да помагаме в бедствия, сега няма как.”

Много шофьори спряха да помогнат.

Пожарът първо бе видян на Евробазара в Дупница от търговци и клиенти, които веднага звъннаха на спешния телефон. И от центъра на Дупница, и от Развесена върба хората наблюдаваха гасенето.