Повдигат 4 обвинения срещу разследващия полицай Розалина Кьосева от Благоевград

  • Предстои срещу нея да бъде внесена постоянна мярка за задържане под стража

  • Открити са телефоните, с които Кьосева и задържаният в бобовдолския затвор са комуникирали

 

4 обвинения ще бъдат повдигнати срещу разследващата полицайка Розалина Кьосева, която бе задържана при акция в Благоевград. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви на пресконференция, че в рамките на разследването, в което са използвани и специални разузнавателни средства, са събрани доказателства за 4 извършени престъпления. Кьосева ще отговаря пред съда за престъпление против правосъдието, документно престъпление, лично укривателство и изнасяне на служебна тайна. „Има доказателства за престъпление по служба, което се състои най-общо в споделяне на информация, която представлява служебна тайна, с лица, които не би следвало да имат такава информация“, уточни Арнаудова. Кьосева е поддържала близки отношения с лице от криминалния контингент, което в момента изтърпява ефективна присъда в затвора в Бобов дол. Именно заради него тя е действала безразсъдно и е извършила всички престъпни деяния.

Арнаудова добави, че лицето е било издирвано с европейска заповед във връзка с влязла в сила 6-годишна ефективна присъда. „Тази европейска заповед за издирване е станала достояние на Кьосева и тя е направила всичко възможно по силите си, за да осуети изпълнението й, респективно лицето да бъде предадено на чуждите власти“, заяви Арнаудова. „В Районна прокуратура – Благоевград е било образувано досъдебно производство срещу същото лице. Кьосева е била разследващ полицай, но не е изпълнила своевременно длъжностите, които й възлага законът, не е извършвала необходимите разпити, не е извършвала необходимите процесуално-следствени действия по събиране на други доказателства, не е извършвала очни ставки“, каза още Арнаудова. Тя отбеляза, че в рамките на процесуално-следствените действия са иззети множество веществени доказателства, едно от които е телефонът, който е използвала Кьосева. „Паралелно в затвора в Бобов дол по искане на Района прокуратура – Благоевград бе извършвано претърсване в килията на изтърпяващия наказанието „лишаване от свобода“ гражданин. Там е намерен телефон, посредством който двамата са комуникирали интензивно“, допълни Арнаудова.

“От около 1 година разполагаме със сигнали за нерегламентирани контакти на разследващ полицай Кьосева, но активно по случая се работи от 4 месеца”, каза по темата и районният прокурор на Благоевград Борислав Ковачки. „Известно е, че едно обвинение не може да се базира на специализирани разузнавателни средства. Затова за кратко време бяха разпитани общо 13 свидетели, предстои да бъдат разпитани и други“, каза още Ковачки. Той добави, че към настоящия момент по безспорен и категоричен начин е установена престъпната дейност на полицейския служител. „Затова предстои да бъде внесена мярка за определяне на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на Кьосева“, добави прокурор Ковачки.