Николай Табаков организира благотворително събитие в Лондон

Николай Табаков представи идеята си за паметник на Невена Коканова в Дупница преди няколко месеца.
  • Дупничаните в Обединеното кралство ще се включат със средства за издигането на паметник на Невена Коканова в родния й град

Общественикът Николай Табаков организира благотворително събитие в Лондон в неделя. Там той ще представи идеята си за паметник на Невена Коканова в Дупница. Инициативата ще се състои в българското школо „Васил Левски” в Баркинг Огледална зала. По време на събитието ще бъдат прожектирани и филми с участието на актрисата. В 12,30 часа ще започне „Крадецът на праскови”, а два часа по-късно българите в Лондон ще могат да изгледат и „Дами канят”. За 16,30 е насрочена и втората прожекция на една от класиките в българското кино, в която дупничанката си партнира с Раде Маркович.

Невена Коканова

„Нашето желание е паметникът да бъде в цял ръст, излят от бронз и да предава духовната и личностна красота на Невена Коканова. Сумата, към която се стремим, е около 40 000 лева. Нашите проучвания и консултации с известни скулптори показаха цени от 30 000 до 50 000 лева, в зависимост от начина на избиране на скулптора, с директно възлагане или конкурс. С тази инициатива в Лондон целим да дадем възможност на българите в Обединеното кралство да се включат в тази благородна кауза и да подпомогнат изграждането на паметник на великата актриса в нейния роден град. Каним приятели, дупничани, всички българи в Лондон, както и техни приятели и близки. Нека дойде всеки, който би желал да подкрепи това благотворително събитие. Има интерес към събитието във фейсбук. Но да видим колко хора ще дойдат реално, защото в социалните мрежи всеки подкрепя различни идеи, а след това нещата са по-различни. За съжаление няма да имаме време да направим ателие за цветни лампи, но ще има прожекции на емблематични филми с участието на Невена Коканова”, заяви пред „Вяра” Николай Табаков.
Той допълни, че има и други идеи, които ще реализира след прибирането си от Острова.

Ето и банковата сметка за дарения:

АЛИАНЦ БАНК

iban – BG52BUIN95611100627436

swift – BUINBGSF

Сдружение “Паметник на Невена Коканова в Дупница”