Кадър: btv

Конституцията на България трябва да се промени така, че да признае национално турско малцинство. Това каза лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан.

Като акт на дискриминация той посочи забраната за агитация на майчин език по време на избори. Според политика “ислямизиран българин” или “турскоезичен българин”, както самият той често бил наричан, са обидни квалификации.
“Аз съм мюсюлманин, но преди това съм етнически турчин, част от българското национално малцинство в България. Ако конституциите на Украйна, Чехия, Унгария, Румъния, Македония, Албания, на всички балкански държави и на всички европейски държави признават безспорния факт, че 2000 българи могат да бъдат национално малцинство, а българската конституция отказва да признае очевадния факт, че над 1 млн. турци не са национално малцинство, това означава, че тази конституция не е справедлива и трябва да бъде променена”, каза още Местан.
Пред bTV Местан беше категоричен, че в декларацията са подчертани три важни принципа, единият от които е за единството, неделимостта и териториалната цялост на България.

“Осъждаме не просто всяка форма, но осъждаме дори мисъл и идея за сепаратизъм и автономия, като подчертаваме, че Възродителният процес остана ненаказан. Искаме официално, по закон, ако е необходимо и по конституционален ред да ни се уреди статутът”, каза още лидерът на ДОСТ.

Местан отрече съмненията, че зад инициативата на партията му стоят сили извън България.

На 26 март от ДОСТ излязоха с декларация, с която поискаха България официално да признае, че има турско етническо малцинство на българска територия. Заявиха също така плановете си да проведат подписка с искане за законово признаване на статут на национално малцинство на членове и симпатизанти на ДОСТ.