С пиеси обясниха на децата в Перник кое е добро и кое зло

По интересен, атрактивен и забавен начин децата в Перник разбраха кое е добро и кое лошо и как да не толерират измамата и несправедливостта. Всичко това бе показано с драматизация на приказки и разиграване на сценки. Сюжетите се реализираха в ДГ „Знаме на мира“ и ДГ „Родолюбче“. Те са в рамките на проекта на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) за въвеждане на антикорупционно обучение в детските градини.

С помощта на познати герои от детски приказки бяха обяснени ценности като: честност, почтеност, справедливост, отговорност, като в края на всеки сюжет трябваше да се изведе поука и децата да осмислят посланието.

„Всички видяхме колко хубава емоция имаше по време на представленията. Децата бяха активни и отговаряха на всички въпроси по детски, истински и справедливо. Това е една много продължителна работа и съм убедена, че те ще запомнят този урок, защото имаше много радост в очите им“, каза кметът Вяра Церовска. Тя припомни, че Перник е пилотната община, в която се реализира проектът за въвеждане на антикорупционно обучение в детските градини.

„Обнадеждени сме от положителната реакция от страна на педагозите и децата. Сценариите са консултирани с психолози и експерти от неправителствения сектор. Крайната ни цел е да изградим култура на почтеност и нетърпимост към корупционните явления. Искаме да научим децата колко е важно да се спазват правилата“, каза Трифон Трифонов, директор на дирекция „Превенция на корупцията“ в КПКОНПИ. Той допълни, че е използван опитът на Хонконг, където още в детските градини се въвежда по подходящ начин антикорупционна тематика.

 

Трифон Трифонов изрази благодарност към кмета на община Перник за сериозната подкрепа за реализирането на инициативата. „Искаме да формираме у децата морални ценности и етични норми на поведение. Да бъдат честни и справедливи“, коментираха директорите на двете детски градини.