Парад с духов оркестър и мажоретки изпъстри Перник за вековния юбилей на театъра

  • На церемонията бяха връчени специални плакети, празникът завърши с премиерата на „Енергични хора“ по Василий Шукшин

 

С тържествено дефиле започна празникът, посветен на 100-годишнината от създаването на пернишкия театър „Боян Дановски“. Шествието беше водено от мажоретния състав и Духовия оркестър, последвани от заслужили дейци на театъра – актьори, режисьори, драматурзи и почитатели на театралното изкуство.

Тържественият парад продължи до Двореца на културата, където ги чакаха младите актьори от детско-юношеския театър „Мускетарите“ и всички заедно изпяха песента на Недялко Йорданов „Не остарявай, любов“.


Тържеството продължи във второто фоайе, където бяха връчени специални възпоменателни плакети на институциите, допринесли за запазването, възстановяването и развитието на театъра. Плакети получиха директорът на театъра Иво Горчева, както и актьорите Мария Михайлова-Маша и Любомир Бъчваров.
Отличия бяха връчен и на Министерството на културата в лицето на зам.-министъра Румен Димитров. Плакет получи и президентът Георги Първанов (2002-2012) заради моралната подкрепа, която е оказал за културната институция.


С 12 поименни плакета бяха удостоени хора, свързали съдбата си с пернишкия театър. Мил подарък за тях беше и специален албум, разказващ за историята на театъра в Перник и за неговите директори. На празника присъства и емблематично актьорско съзвездие от Народния театър. Празникът завърши с премиерното представление на постановката „Енергични хора“ по Василий Шукшин.