Служителите на филиала на френския музей Лувър в столицата на Обединените арабски емирства Абу Даби не знаят къде се намира картината на Леонардо да Винчи “Спасителят на света” (Salvator Mundi), съобщиха световните медии.

Преди това филиалът на музея имаше представяне на картината за неопределен срок, пише вестник New York Times.

По-рано бе съобщено, че картината след продажба на аукцион за $450 млн. стана най-скъпото произведение на изкуството в историята.

Както пише изданието, през септември 2018 г. филиалът на Лувъра в Абу Даби отмени планираната експозиция на картината “без обясними причини”. При това департамнетът по култура и туризъм на Абу Даби отказа да отговаря на въпроси, подчертава изданието, а сътрудниците на музейния филиал в конфиденциален разговор съобщават, че “нямат информация за местонахождението на платното”.

Както съобщи изданието пред осведомен източник, парижкият Лувър също “не може да определи местонахождението на “Спасителят на света”. Официалните лица във Франция се надяват, че картината ще бъде намерена и планират да я включат в изложба, организирана за 500-годишнината от смъртта на Леонардо да Винчи.

Картината “Спасителят на света” на Леонардо да Винчи дълго време се смяташе за загубена. През 2017 г. тя бе продадена на частен колекционер за $450 млн. (включително и комисионните за търга), стана най-скъпото произведение на изкуството в историята.

Според американското издание картината бе придобита от саудитския принц Бадр бен Абдула бен Мухаммед бен Фархан Ал Сауд. Властите в Абу Даби не разкриват как е получена картината. Откритият през 2017 г. “Лувр Абу Даби” е единственият в света музей извън Франция, който има разрешението да използва оригиналната марка на Лувъра.