45-годишната адвокатка Зузана Чапутова е новият президент на Словакия

Снимка: БГНЕС

45-годишната адвокатка Зузана Чапутова е първата жена президент на Словакия, съобщи „Ройтерс”. Тя спечели срещу кандидата на управляващата партия Марош Шефчович, който е заместник-председател на Европейската комисия.

При преброени над 98 процента от бюлетините Чапутова получава над 58% от гласовете, а Шефчович има подкрепата на близо 42 на сто от избирателите.

Чапутова, която е адвокат, представи изборите като битка между доброто и злото и подчерта, че една от причините да се кандидатира е убийството на разследващия журналист Ян Куцияк и годеницата му миналата година.

„Радвам се не само от резултата, а и от факта, че е възможно да не се поддаваме на популизма, да казваме истината и да предизвикваме интерес без агресивен речник. Тази тенденция започна още в местните избори, беше потвърдена в президентските и вярвам, че ще се прояви и в европейския вот“, каза още Чапутова.

На брифинг в предизборния си щаб Шефчович (52 г.) призна загубата и заяви, че се е обадил по телефона на Чапутова, за да я поздрави за победата.

„Поднасям букет цветя на госпожа Сузана Чапутова. Поздравявам я с победата на изборите и й пожелавам да бъде достоен президент на Словакия“, заяви той.

Първата жена президент на Словакия ще встъпи в длъжност на 15 юни, когато изтича мандатът на настоящия държавен глава Андрей Киска.