По-скъп дневен ток за бита от юли между 1.7 и 9% искат доставчиците

При нощната тарифа предлаганото увеличение е по-голямо

Електроразпределителните и електроснабдителните дружества внесоха в петък в енергийния регулатор заявленията си за новите цени на тока за бита и малките фирми от 1 юли 2019 г. до края на юни 2020 г.  На-голямо поскъпване е поискал снабдителят с ток в Западна България ЧЕЗ, следван от доставчика в Югоизточна България ЕВН, а обслужващата Североизточна България “Енерго-Про” е предложила най-малко повишение на цените.
От ЧЕЗ са поискали 9.13 на сто поскъпване на дневната тарифа. ЕВН изчислява, че цената на дневния ток трябва да се повиши с 4 процента, а според “Енерго-Про” нейните клиенти трябва да плащат с 1.7 на сто повече за потреблението си през деня.
За каква нощна тарифа настояват ЧЕЗ, засега не се знае, но е по-голямо от поскъпването на дневните киловати. ЕВН предлага през нощта електроенергията да струва със 7.1 процента повече, а от “Енерго-Про” са заявили повишение на тарифата с 4.16 процента.
Най-подробна информация за своите ценови намерения и сравнение със сегашните тарифи дават от ЕВН.
Компанията посочва, че ако КЕВР одобри внесените от нейните дружества заявления за цени на електроенергия, дневната тарифа би станала от 0.17997 лв./кВтч. (без ДДС) на 0.18719 лв./, а нощната ще поскъпне от 0.10226 лв./кВтч (без ДДС) на 0.10948 лв.
Съотнесено към месечната консумация на едно средно домакинство в Югоизточна България от 200 кВтч. дневна енергия и 70 кВтч. нощна енергия, стойността на месечната фактура на това домакинство би се променила с 2.34 лв. с включен 20% ДДС, т.е. от 51.78 лв. на 54.12 лв., допълва се в съобщението на ЕВН.
В него се допълва, че одобрението на заявените цени от Комисията за енергийно и водно регулиране ще осигури на крайния снабдител “ЕВН България Електроснабдяване” необходимите приходи, за да може да изпълнява лицензионните си задължения за обслужването на над 1.5 милиона клиенти в Югоизточна България.
Като се имат предвид изявленията на шефа на енергийния регулатор Иван Иванов, че ще се подходи консервативно към определянето на цените за бита от юли и вероятно те ще в рамките на годишната инфлация, изглежда, че само “Енерго-Про” ще получи цените, които иска, тъй като средното повишение при тази компания е 2.9 на сто. А годишната инфлация за 2018 г. е малко над 3 процента.