1/4 от здравните заведения по света – без чиста вода

Това показва доклад на ООН

Една четвърт от болниците и здравните центрове по света не разполагат с основен водопровод и страдат от липса на безопасна и чиста вода, необходима за грижите за пациентите, съобщи БТА, позовавайки се на доклад на ООН.

Световната здравна организация (СЗО) и Фондът на ООН за децата (УНИЦЕФ) съобщават също, че една пета от здравните заведения по света не разполагат с елементарна тоалетна.
“Представете си да родите или да заведете болното си дете в здравен център, в който няма чиста вода, тоалетна или умивалник. Това е всекидневна действителност за милиони хора”, казва генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Въз основа на данни от 125 страни двете организации са установили също, че една шеста от здравните заведения по света не разполагат с подходящи съоръжения за хигиена на ръцете.
СЗО и УНИЦЕФ отчитат, че 17 милиона жени годишно раждат в здравни заведения, в които липсват елементарни хигиенни и санитарни условия.

“Когато в подобно заведение се роди бебе, рискът от инфекции и смърт за него и майката е висок”, казва изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор. ООН призовава страните да изготвят планове и да наложат стандарти с цел подобряване на ситуацията, както и да ангажират местните общности в мониторинга на промените.