Треньорът Румил Жотев: Разделих се с поста си в „Пирин” (Гоце Делчев) заради тоталната аматьорщина в управата на клуба

Известният футболен треньор Румил Жотев окончателно се раздели с ръководството на ФК „Пирин” в Гоце Делчев по негова молба. Ето какво сподели той в интервю пред „Вяра”:

– Г-н Жотев, победихте единия от кандидатите за първото място в групата – „Малеш” (Микрево) – с 2:1. Защо се стигна до тази неочаквана раздяла с клуба от Гоце Делчев? Усилено се говори, че се гласите да станете старши треньор на „Беласица” на мястото на овакантения пост от Иво Тренчев. Коя е истината?

– Никога по никакъв начин не съм разговарял с човек от УС на ОФК „Беласица” (Петрич). Това е пълна измислица на хора с болни мозъци. Искам да бъда правилно разбран – чест е за всеки един треньор, включително и за мен, да водиш представителния тим на ОФК „Беласица” (Петрич). „Беласица” е име в българския футбол, успехите им са известни и ще бъде чест, ако един ден се появя с екипа на този голям клуб. Колкото до раздялата с „Пирин” (Гоце Делчев) – искам да споделя следното: Раздялата е по мое лично решение и молба. Още при първите разговори с хората, управляващи „Пирин” (Гоце Делчев), разбрах, че нещата не са на нужното организационно равнище. Там, където отивам, винаги съм с нагласа да направя нещо запомнящо се и положително, за да мога да получа вот на доверие и друг път. За всеобща изненада при повторното ми идване в „Пирин” (Гоце Делчев) усетих, че нещата не са такива, каквито искам. Заварих тотална аматьорщина. С хората от управата в момента няма как да се върне мъжкият отбор на първо време в трета лига на българското първенство. Приех да оглавя треньорския щаб на „Пирин” заради кмета Владимир Москов – един авторитетен човек, пред когото се прекланям най-вече заради отношението му към мен. Същото се отнася и за отговорника по спорта в общината Костадин Харисков, който правеше всичко възможно за осигуряване на необходимите финанси за нормално участие в официалните срещи за първенството. Поклон и пред феновете, които наистина бяха 12-ият играч за отбора на „Пирин” (Гоце Делчев). Нито селекция съм правил, нито съм провел зимната подготовка за пролетния дял на първенството. Пристигнах дни преди първия мач. Заварих отбора неподготвен и трети във временното класиране в 4-та дивизия със 7 точки зад лидерите „Перун” (Кресна) и „Малеш” (Микрево). Само аз зная какво ми е струвало, за да създам психическа нагласа на възпитаниците ми, за да излизат с чест от всеки двубой. Голяма благодарност към всички тях за това, че намериха сили и се раздадоха докрай на терена, изпълнявайки указанията ми, в резултат на което се достигна до победа с 3:0 над „Перун” и 2:1 над „Малеш” (Микрево) – двата най-силни отбора до момента в групата. Оставям отбора на второ място, но вече с три точки след „Перун”.
– А сега накъде?
-Първо ще търся начин за възстановяване след нервите, които събрах по време на престоя си в Гоце Делчев от някои длъжностни лица в клуба, които са истински аматьори и са на „вие” с футбола.
– Какво ще пожелаете на любителите на футбола в Гоце Делчев?
– Всички да бъдат живи и здрави и много радости оттук нататък за любимия им „Пирин”. Рано или късно „Пирин” (Гоце Делчев) ще заеме мястото си на футболната карта в България, за което ще трябва промяна в управлението на клуба. Само с хора като кмета Москов и отговорника за спорта в общината Харисков това може да стане реалност.