Бившето общежитие на ПГОСУ тъне в разруха и мизерия в центъра на Дупница

Сградата се руши с всеки изминал ден.
  • На мястото на сградата ще бъде изграден новият културен институт, който ще събере богатия фонд от експонати на Общинската художествена галерия

Сградата на бившето общежитие на Професионалната гимназия по облекло и стопанско управление тъне в разруха и мизерия. „Вяра” посети мястото, което в момента се намира в окаяно състояние. Някогашният временен дом на учениците е със счупени стъкла и мазилката му пада отвсякъде.

Дворното място е пълно с всевъзможни боклуци.

В едно от помещенията на първия етаж са останали два стола и зелена дъска, на която едно време децата са упражнявали уроците си. Личи си, че е започнала работа по разрушаването на сградата, защото са свалени гредите от тавана, които са оставени в двора. Навсякъде се виждат и счупените цигли, които са били по покрива. Самото дворно място пък е направо плашещо. Още на входната врата, която не е заключена, ни посрещат всевъзможни пластмасови бутилки и найлонови торбички. Кашони, салфетки, тоалетна хартия и опаковки от какви ли не хранителни продукти допълват усещането за забравено от всички място.

В помещенията на първия етаж са останали два стола и една зелена дъска.

Чия е вината за потресаващата гледка? На недобросъвестните дупничани, които са превърнали обекта в нерегламентирано сметище и безплатна тоалетна в центъра? Или пък на отговорните институции, които не са взели необходимите мерки и не са я затворили? Най-вероятно вината е споделена и всички заедно трябва да опазват сградите и площите в града си.
Според готов проект на това място ще бъде изграден новият модерен културен институт в Дупница. Той ще събере на едно място огромния брой ценни изложбени експонати, собственост на Общинската художествена галерия.
Това ще се случи благодарение на трансграничния проект между Дупница и македонския град Куманово, който бе одобрен през месец януари. Двете общини ще получат общата сума от около 1 милион лева.

Входът не се затваря и отпадъците започват още от вратата.

„Проектното предложение предвижда няколко инвестиционни дейности на териториите на община Дупница и община Куманово. Разпределението на бюджета е почти по равно с лек превес на македонската община, защото тя е водещ партньор при изпълнението на проекта, а ние сме втори партньор. Целта на тези проекти за трансгранично сътрудничество е да има реципрочни дейности от двете страни на границата, така че бюджетът е балансиран. Отделно от това има планирани и културни дейности. За нашата община се предвижда изграждане на културен институт, който ще бъде част от сега съществуващата общинска художествена галерия. Според изготвения проект културният институт ще има хранилище, лаборатория и зала за постоянна експозиция, които ще се изградят именно на мястото на бившето общежитие на Професионалната гимназия по облекло и стопанско управление.

То отдавна не се използва по предназначение и е прехвърлено като собственост на община Дупница с решение на Министерския съвет от 2015 година. Тъй като самата сграда е негодна за използване, ще бъде разрушена. Сградата се намира в едно дворно място с Околийската къща, която се използва за постоянна експозиция”, заяви Десислава Иванова, която е старши експерт „Инфраструктурни проекти и обществени поръчки”.
На място видяхме, че вече липсва част от оградата, която дели двора на Околийската къща с този на бившето общежитие. Факт е, че боклуците лека-полека завземат и територията към Околийската къща и Джамията.
А иначе Околийската къща е историческа и красива сграда, но е с малък капацитет и не позволява разгръщането на зала за постоянна експозиция. Общинската художествена галерия от своя страна има много богат художествен фонд, за който повечето ни съграждани дори и не подозират. „Това е така, защото просто няма възможност да бъдат излагани непрекъснато. Имаме картини на Владимир Димитров-Майстора, Димитър Казаков-Нерон, Димитър Топлийски и други известни български художници”, допълни Деси Иванова.Тя каза още, че тези ценни картини в момента се съхраняват във фондохранилището на Историческия музей в Дупница.