САЩ и Турция отново повишиха тона заради Русия 

Напрежението между САЩ и Турция продължава да е на висок градус след поредни коментари от високопоставени държавни лица и от двете страни. Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс отново призова Турция да не купува руската противоракетна система С-400. “Турция трябва да избере. Иска ли да остане критичен партньор в най-успешния военен съюз в историята (НАТО), или иска да рискува сигурността на това партньорство, като взема такива безразсъдни решения, които подкопават нашия съюз”, каза Пенс в изказване на честването на НАТО във Вашингтон.
“САЩ трябва да изберат. Искат ли да останат съюзник на Турция или ще рискуват приятелството ни, като обединят силите си с терористи, за да подкопаят защитата на съюзника си в НАТО срещу враговете му”, каза в отговор турският вицепрезидент Фуат Октай, отговаряйки на заплахите от вицепрезидента на САЩ Майк Пенс. В понеделник (1 април) Пентагона обяви, че преустановява доставката на оборудване за изтребителя F-35 “в очакване на турското решение за отказ от доставката на С-400”. Съединените щати и други съюзници на НАТО, които притежават F-35, се опасяват, че радарът на руската ракетна система С-400 ще се научи да разпознава и проследява изтребителя, което ще намали способността му да избягва руските оръжия в бъдеще. Турция е предложила на САЩ да бъде съставена съвместна техническа работна група, която да установи, че руската система за противовъздушна отбрана С-400, която Анкара има намерение да закупи, не представлява заплаха за оборудването на САЩ и НАТО, каза турският външен министър Мевлют Чавушоглу, съобщи „Ройтерс”. Чавушоглу, който е на посещение в САЩ, каза, че Турция няма да се откаже да купи руски системи за противовъздушна отбрана С-400 въпреки натиска на САЩ. Това е приключена сделка и ние няма да се върнем назад, каза Мевлют Чавушоглу на конференция в рамките на среща на министрите на външните работи от НАТО във връзка с отбелязването на 70-ата годишнина от създаването на алианса. Ако Пентагона направи следващата стъпка и премахне Турция от програмата Ф-35, това ще бъде най-сериозната криза в отношенията между двата съюзника от десетилетия. Във вторник (2 април) действащият министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахан заяви, че очаква спорът с Турция да се разреши, като изрази оптимизъм, че двете страни ще намерят изход от кризата, като Турция купи ракетната система Patriot вместо С-400. Междувременно държавният секретар на САЩ Майк Помпео предупреди за “опустошителни” последици”, ако Турция удари Сирия. Това стана на среща във Вашингтон с външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу,.

“Секретарят Помпео изрази подкрепа за продължаващите преговори относно Североизточна Сирия, като същевременно предупреди за потенциално опустошителни последици от едностранна турска военна дейност в региона”, се казва в изявление на Държавния департамент след разговорите. Това се случи на фона на продължаващото противопоставяне в Сирия на американското оттегляне и желанието на Турция да поеме борбата с кюрдските милиции. Помпео все пак нарече срещата с Чавушоглу във Вашингтон “конструктивна”.

 

Източник: actualno.com