Европейският парламент одобри на първо четене и трите промени в пакета “Мобилност”, на които се противопоставят българските превозвачи 

В Пловдив беше запален камион в знак на протест срещу регламента

Европейският парламент гласува трите законопроекта с предлаганите промени в правилата за дейността на международните превозвачи. Отхвърлено беше предложението гласуването на законопроектите и 1100 внесени допълнения да бъде отложено. В началото евродепутатите гласуваха текст по текст, като нито едно от предложенията за промяна или допълване на законопроектите не беше прието. Заради бързината и начина на гласуването не беше възможно да се проследи кой текст се гласува и с чии гласове се приема или отхвърля. Гласуването се извършваше с вдигане на ръка, а не електронно. Половин час след началото на гласуването ЕП реши да премине към електронно гласуване на текстовете анблок.

Според одобрените текстове шофьорите трябва да почиват извън кабината на камиона, да се връщат на всеки четири седмици в България, а размерът на командировъчните да бъде според държавата, в която са изпратени.

Оспорваният пакет стигна до пленарна зала, след като беше връщан няколко пъти в транспортната комисия, а българските превозвачи организираха протест срещу него два пъти – в началото на януари в Брюксел и миналата седмица в Страсбург.

В знак на протест срещу гласуването на първо четене в Европейския парламент на спорния пакет „Мобилност“ Българският съюз на международните превозвачи организира акция по изгарянето на тежкотоварен камион в Пловдив.

Камионът беше подпален от превозвачите две минути преди 12,00 часа. Скоро след това дойдоха два екипа на пожарната, които започнаха гасенето на огъня.

ТИР-ът беше облепен с лозунги, на които беше написано „Има ли място за българския бизнес в ЕС“, „Макрон, спаси ЕС“. Да наблюдават демонстрацията, бяха дошли собственици на фирми от целия регион.

„Решихме, че трябва да дадем сигнал на евродепутатите, че пакетът „Мобилност“ ще доведе до фалит голяма част от малките и от средните транспортни български предприятия. По тази причина късно снощи Управителният съвет на организацията взе решение да изгорим демонстративно ТИР, който извършва такива превози, да е ясно какво ще се случи с българските транспортни предприятия“, каза изпълнителният директор на съюза Йордан Арабаджиев пред БНР.
„Пакетът се дискутира и обсъжда вече две години и досега не получи одобрението на мнозинството държави в ЕС заради заложените дискриминационни текстове, които разделят транспорта в Европа на две – привилегирован – за старите страни членки от Централна и Западна Европа, и рестриктивен – за страните от Източна Европа, считана за периферия на ЕС”, се казва в официалното съобщение на българския Съюз на международните превозвачи (СМП). Българските евродепутати вече заявиха, че ще се опитат да предотвратят гласуването на пакета на второ четене от сегашния състав на ЕП. След края на пленарната сесия българските евродепутати от всички партии в Европарламента изразиха категоричното си несъгласие с приемането на пакета. Евродепутатът Андрей Новаков от ЕНП заяви, че пакетът трябва да бъде даден час по-скоро на Съда на ЕС. “Това, което се случи в пленарната зала, беше диктат на мнозинството над малцинството. Изправиха се и признаха в пленарната зала, че всички поправки, които са дошли от България, ще се гласуват анблок, без значение от тяхното съдържание, което е в разрез с правилника на този парламент и никой не го оспори. За мен това досие трябва да замине в съда час по-скоро, защото прекалено много правила бяха потъпкани”, каза Новаков пред БНР. “Половината европейски представители са против това законодателство. Това показва, че ЕП е разделен. Няма как едно такова законодателство да бъде прието. Видна е арогантността на част от западните ни колеги, те разделят ЕС съгласно своите егоистични държавни интереси”, подчерта евродепутатът Ангел Джамбазки. Според него “пакетът няма да бъде факт в този мандат на ЕП, цялата битка се пренася в следващия”.