Кюстендилци се обединиха отново и събраха сумата 11 400 лв. на благотворителен базар в помощ на Тони Костов

Благотворителният базар в помощ на Тони Костов

Организаторката на проявата с отворено писмо до премиера, здравния министър, директора на ИА по трансплантация и НЗК

 

За пореден път кюстендилци се обединиха в помощ на Тони Костов и за часове събраха 11 400 лв. по време на благотворителния базар на площад “Велбъжд”. В съботния ден центърът на областния град беше обсипан с най-различни вкусни печива – баници, погачи, зелници и сладкиши, приготвени от хора, обединени в единствената мисъл да се помогне на 20- годишния техен съгражданин, който се бори с една от най- коварните болести. Със събраните средства от продажбата им ще бъде подпомогнато лечението на Тони, който страда от остра лимфобластна левкемия (prо-B ALL). Тони се нуждае от спешна трансплантация на костен мозък, за която е необходима сумата от 220 000 евро, а до момента са събрани малко над 150 000 лв.

„Благодарим на всеки, който ни уважи вчера и дойде на благотворителния базар за Тони, благодарим на всеки, който отдели лев, дори и на тези, които имаха възможност да отделят повече! За пореден път доказахте, че заедно можем! Сумата ще бъде по-голяма в понеделник, когато преброим и монетите на машината в банката“, обяви организаторката на благотворителния базар Анелия Димитрова.

Именно Анелия Димитрова написа и изпрати отворено писмо до всички, от които зависи животът на Тони!

Само за ден бяха събрани 11 400 лева.

“Очакваме отговори на нашите въпроси, както и трайни решения, за да не се налага и други болни да се борят освен за живота си, но и за качествено лечение!

Очакваме от държавата да плати остатъка от необходимата сума за животоспасяващата трансплантация на костен мозък – 200 000 лв.! Очакваме и вярваме, че държавата ще поеме своята отговорност, но и че ще го направи навреме, за да спаси живота на Тони, а не да плати една скъпоструваща смърт в чужбина!!!”, се казва в писмото, което е адресирано до премиера Бойко Борисов, до здравния министър Кирил Ананиев, до д-р Михаил Христов – директор на Изпълнителна агенция по трансплантация, и до Националната здравноосигурителна каса. “Ние, хората, правим всичко по силите си да спасим един млад живот. Сега той е във вашите ръце! Трайно решение ще спаси не само Тони, ще е спасение и за всички останали, които се борят и ще се борят с това коварно заболяване. За да няма спасение поединично, за да няма здравни емигранти, за да не превръщаме децата си в просяци за здраве, в една иначе европейска държава! Очакваме среща с вас, за да получим отговори на въпросите ни, както и решение от ваша страна”, така завършва отвореното писмо. Инак в Кюстендил благотворителните прояви в помощ на Тони не спират, а продължават, за да бъде спасен един млад живот!