Бижуто и неговият „Мерцедес” от 1936 г. грабнаха купата на кмета Петър Паунов в Кюстендил

Купата на Кюстендил в ръцете на Николай Колев-Бижуто
  • 69-год. Николай Колев твърди, че немското возило е било собственост на Ева Браун

  •  44 ретро автомобила спряха на пл. „Велбъжд” като част от Международното класик рали „Стримон”

 

Ретро автоколекционер №1 на България Николай Колев от Варна, познат с прякора си Бижуто, вдигна купата на кмета на Кюстендил в Международното класик рали „Стримон”. Трофея 69-годишният собственик на „Мерцедес 320А“, произведен 1936 г., получи лично от градоначалника Петър Паунов на пл. „Велбъжд”. Бежовият автомобил, който е идеално поддържан и запазен, събра погледите на кюстендилци.

„Мерцедес” от 1936 г. беше атракцията и всеки се снима до него.

Общо 44 ретро автомобила, 20 от тях от Гърция, пристигнаха в областния град като част от Международното класик рали „Стримон”, което започна от София, премина през Кюстендил и Рилския манастир и финишира в Петрич.

„Пежо 404” – притежание на прокурора от Силистра Теодор Желев

„На мен ми казаха, че този автомобил е бил собственост на Ева Браун, любовница на Хитлер. Открих го преди 20 години в една плевня. Беше изгорял и започнах да го възстановявам. Тогава го купих за 3200 марки, а сега е едно от най-ценните ми бижута“, каза Николай Колев.

Той се запалва по ретро автомобилите, когато е бил едва 20- годишен, и продължава до днес. През него са преминали много коли, като всяка една от тях има своята история и уникалност. Постепенно през годините Бижуто става горд собственик на близо 40 возила и повече от 170 купи от различни авторевюта и състезания. Някои от колите, които притежава, са уникални не само у нас, но и в чужбина, а последната кола, с която се захваща, за да й вдъхне живот, е „Ситроен“ от 1971 година.

„Мустанг” и следвоенен джип „Шевролет” на площад „Велбъжд”

„Колата беше цялата нарязана и с изхвърлен мотор. Стана ми жал и реших да я възстановя. Естествено, като всяко хоби и моето не е лесно. Не намирам колите си от интернет, а от приятели. Без тях не става нищо. За повечето автомобили няма части, някои от тях търсим по моргите, други поръчваме на леяри и така. Процесът не е лесен, но е само за истински ценители“, разказва още Колев.

Пак в Кюстендил преди точно 11 години Николай Колев печели купата на града.

Международното класик рали „Стримон“ се организира от БАК Ретро, Спортен клуб „Българска автомобилна слава”, Гръцката федерация за старинни автомобили и клуб „Дентелетика”- Кюстендил.

Автомобилите, които са част от събитието, са по-стари от 30 години, а общата дължина на трасето, което ще изминат, е 287 км. Всички те символично преминаха на скорост по централната улица, за да финишират преди влизането им на площада, където се подредиха за радост на окото на автомобилните фенове.

„По принцип един автомобил, за да бъде исторически, трябва да е над 30-годишна възраст. И на това рали имаме страшно атрактивни участници. Хубавото при нас е, че няма ограничение за социалния статус на участниците – имаме прокурори, адвокати, лекари и какви ли не хора, които ги обединява една-единствена кауза – любовта към старите коли. В България вече имаме колекционери, на които би завидял цял свят. Повечето от тях си имат собствени реставраторски студиа. Това не е само хоби, ние считаме, че това е принос към опазване на културно-историческото наследство“, обяви организаторът на ралито Кристиян Желев от Български автомобилен клуб „Ретро“, който връчи плакет на кмета Петър Паунов.

По негови думи най-старата реставрирана кола у нас се намира в Бургас – „Де Дион Бутон” от 1906 г. Тя е собственост на Тодор Деляков от Поморие.