Няма общо становище на проведения Консултативен съвет по национална сигурност

По време на срещата стана ясно, че имаме разминаване в позицията за ефективността на Антикорупционната комисия, доколко се осъществява реален контрол от НС, както и разминаване в становищата за нормативната база, отбеляза държавният глава.

Президентът настоява НС да разгледа нов закон за борба с корупцията, да създаде временна комисия, която да проучи дейността на КПКОНПИ. Пълните протоколи от проверките да станат публични.

Според Радев случаят с „Апартамент Гейт” ясно показва, че има криза на държавността и този проблем касае националната сигурност. „Докладът, който изисках за КПКОНПИ, разкрива неефективността на тази комисия”, категоричен е президентът.

Според президента Радев е налице растяща криза в доверието. Тя или ще бъде преодоляна с енергични мерки на съответните органи и държавни институции, които да започнат да изпреварват медийните публикации и да осъществяват реално прилагане на закона спрямо провинилите се, или тази криза в доверието ще се задълбочи и ще доведе до пълна загуба на легитимност и непредсказуеми последици, каза Радев. Той е посочил пред участниците в днешното заседание, че няма време и трябва да се вземат адекватни и решителни мерки, за да покажем, че има държавност и тя е на място. Всеки един, независимо каква позиция заема в държавата, всички, заемащи държавни позиции, носят еднаква отговорност, каза Радев.  След заседанието лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че не е постигната обща декларация, отхвърлено е предложението на президента за нов антикорупционен закон. „Бях свидетел на бранене на статуквото със зъби и нокти в кръгова отбрана“, категорична е Нинова. Предложеният проект на промени в антикорупционния закон беше получен на самия КСНС. Няма как от 15 човека да се постигне съгласие. Повечето от абзаците се повтарят от предишен КСНС, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. “Постигнахме съгласие, че трябва да се направи анализ на антикорупционното законодателство и комисия”.

Според лидера на партия “Воля” Веселин Марешки съветът не е бил особено ефективен. “Това е един грозен опит президентската институция да бъде употребена като пиар фирма на БСП, а самият президент – като личен пиар консултант на Корнелия Нинова. Това не доведе до никакви съществени резултати”.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов нарече провеждащия се Консултативен съвет при президента “политическо мероприятие”: Симеонов отхвърли идеята на БСП за нов антикорупционен закон и нарече “изтъркана практика” по всеки нашумял въпрос да се лъже обществото за необходимостта от нов закон.  Не знам дали са нужни нови закони, според мен са нужни нови хора, коментира лидерът на “Атака” Волен Сидеров пред журналисти преди заседанието в отговор на въпрос дали подкрепя предложението на лидера на БСП Корнелия Нинова за нов антикорупционен закон. Заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност за борбата с корупцията по върховете на властта се проведе без представител на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), чийто председател Пламен Георгиев е проверяван от прокуратурата за разминаването около имотите му. Вместо него се очакваше да дойде заместникът му, за когото обаче също излязоха разкрития около покупка на апартамент с тераса.

Премиерът Бойко Борисов коментира приключилия Консултативен съвет в специално изявление от Министерския съвет.

“Не очаквах такова поведение! Най-добронамерено отидохме да участваме на КСНС, защото темата „борба с корупцията“ я има и в Съединените щати, и в Европа, и във всяка държава, включително и в България. Чух преразкази, които не съответстват на истината. Имаше много предложения, но това, което ни се предложи, най-вероятно писано от уважавания господин Иво Христов, беше просто един предизборен подарък за г-жа Нинова. Нито един от тези, които се изказваха, не си спомням да е одобрил това, което пишеше там като констатации, а и те не отговаряха на истината”, заяви Бойко Борисов.

Премиерът разкритикува опозицията, че не може да докаже твърденията си за огромни злоупотреби и изтъкна ръста на заплатите, изплащането на реакторите за АЕЦ “Белене”, ръста в БВП.

Борисов подчерта, че никоя друга партия не е уволнявала свои депутати, министри или зам.-министри заради корупционни скандали: “Колегите от БСП в такава ситуация казват: “Когато се произнесат институциите, тогава ще взимаме решение”.

Борисов обяви, че се е съгласил с Радев да има специална комисия в НС заради имотните скандали.

Според него “кучето е заровено” в желанието на опозицията да има нов Закон за КПКОНПИ и шефът на комисията да се назначава от президента.