Близо 500 яребици от Сливен и Враца се разселват в ловните полета на Кюстендилско

Венко Калинчев
  • В. Калинчев: Ловуването е до живот, запалиш ли се веднъж, няма отказване. Ловците в Кюстендилско са около 2400, сред новите попълнения са и 3 млади дами, още 100 човека с мерак да станат ловци

 

440 яребици и 60 кеклика са разселени по ловните полета в Кюстендилско. Това каза председателят на Ловно-рибарско дружество „Елен“ Венко Калинчев и доуточни, че те са закупени от два града.

„220 яребици и 60-те кеклика са закупени от Сливан, а останалите – от Враца. Преди това се направи прочистване на дивеча, хранилки и подхранване в тези територии, където ще ги разселваме. Идеята на това, което правим, е да могат птиците да се кръстосат с местните, като по този начин се получава опресняване на кръвта. Можем да кажем, че пролетното разселване е доказало своите качества и то е най-добро. Похвалното е, че при нас можем да говорим за повишена популация при яребиците“, коментира още Калинчев.

Наскоро той заедно с представители от кюстендилското дружество посетили ловците в сръбския град Ниш. Там с почуда разбрали, че местните ловци не ловуват яребица, въпреки че имат много, добри са им резултатите с популацията, но малцина са, които излизали по ловните полета. Заради договор с италиански ловци получавали сериозни премии от по 85 евро на ден.

“В нишкото дружество имат добри отношения с италиански колеги, които идват да обучават кучетата си в сръбския град с помощта на яребиците и за тази възможност си плащат. На нишките ловци това им е бизнесът, което никак не е малко, без да стрелят по яребици, те получават приходи”, доуточни Калинчев.

Над 440 яребици бяха разселени по кюстендилските полета.

Председателят на Ловно-рибарското дружество сподели, че масово ловците в региона са спрели да отчитат пред дружеството отстреляните хищници – вълци, чакали и лисици. Основната причина за това станали спрените плащания от ЛРД „Елен“.

„До миналата година те ни носеха замразени чакали от други региони, за да получат пари. След като разкрихме схемата, спряхме плащанията, а от тях стихна и интересът от страна на ловците“, казва още Калинчев.

По негови думи ловците в Кюстендилско варират от 2200 до 2400, а само преди ден стартира курс за нови 100 ловци.

“Сега имаме сред желаещите и 3 млади дами, които през следващия сезон ще излязат редом до мъжете по ловните полета в региона. По принцип бройката на жените е от 25 до 30 на сезон. Сред най-възрастните действащи авджии е 83-годишен мъж от Треклянско, който всяка година се записва със завидни резултати при отстрела на дива свиня. Както при шофьорите няма възрастова граница, така и при нас няма. Ловуването е до живот, запалиш ли се веднъж, няма отказване“, каза в заключение Калинчев.