Димитър Попов: Всяко частно лице, фирма или организация има право да осинови щъркелово гнездо

Димитър Попов

Димитър Попов e председател на Българско дружество за защита на птиците – Гоце Делчев и в интервю за „Фокус” разяснява как може да си осиновим щъркелово гнездо:

  • Г-н Попов, колко щъркелови гнезда са осиновени в село Баничан?
  • 10 щъркелови гнезда в село Баничан са осиновени. Инициативата за осиновяване на щъркелови гнезда е стартирала преди няколко дни в читалище „Изгрев“ в село Баничан. Идеята е да бъде осиновено всяко щъркелово гнездо, като по този начин се показва съпричастност на хората към белия щъркел, който е изключително ценен за българската природа. Белият щъркел е незаменим помощник при борбата със селскостопанските вредители. По този начин се явява помощник на земеделските производители, като се произвежда чиста продукция, която няма да бъде третирана с отрови и други вредни вещества. Идеята за осиновяване на белия щъркел се е приела много добре. Гнездата в село Баничан са 11, като едно от тях е необитаемо и по този начин всичките 10 гнезда вече са осиновени условно. Има заявка за тяхното осиновяване и съответно всеки осиновител ще може да се грижи за щъркеловото гнездо, като го посещава в удобно за него време.
  • Кой има право да осинови щъркелово гнездо?
  • Всяко частно лице, фирма или организация има право да осинови щъркелово гнездо. Осиновителите могат да наблюдават гнездата и да събират информация за тях. По този начин те предоставят тази информация на нас или на съответните институции, които се грижат за безопасността на самите гнезда. Те също наблюдават гнездата и ако нещо се случи, са в пряка връзка с осиновителите. Това не е акт, за да се полагат някакви съответни грижи, а е необходимо да се знае, че за щъркеловите гнезда се грижат хора и по този начин се показва на обществеността, че този вид птици не е безразличен за хората.
  • Каква такса заплащат осиновителите?

  • Всеки осиновител е добре да заплати табела, която да съдържа надпис от кого е осиновено гнездото. Този надпис се поставя на щъркеловото гнездо и всеки, който минава покрай него, разбира кой се грижи за щъркелите.
  • Разбра ли се кой е прострелял щъркела в Хаджидимово преди няколко седмици?
  • Започна разследване срещу простреляния щъркел в Хаджидимово. Дадох показания в полицията, като подобен случай се случва за първи път на територията на Благоевградска област, както и на територията на цялата страна. Умишлено посегателство върху белия щъркел не е имало до този момент. След като разгледах трупа на вече умрялата птица, разбрах, че има дупка от патрон. Не е изяснено за какъв патрон става въпрос. Не е ясно дали е сачма от въздушна пушка, или ловно оръжие. Това тепърва предстои да се изяснява, тъй като от прокуратурата започна разследване. В пряка връзка сме с РПУ – Гоце Делчев, като засега няма установен извършител.
  • Каква ще бъде санкцията, ако се установи извършителят?

– Ако се установи извършителят, паричните санкции са в размер от 100 до 5000 лева, а при доказване на вина – и лишаване от свобода до 3 години.

Белият щъркел е една полезна птица и аз апелирам към всеки, който разбере за посегателство, да сигнализира на съответните компетентни органи и съответно на зеления телефон на РИОСВ – Благоевград. Важно е всички да сигнализират, след като забележат нередности.