Жестокост!!! Отново тровят бездомните кучета в Бобов дол 

  • Соня Иванова от НПО „Дара”: Институциите да не си затварят очите, утре може да пострада дете

Жители на Бобов дол стават свидетели на поредната жестокост спрямо бездомните кучета. Умъртвени безпризорни домашни любимци са открити по контейнери, в близост до детска градина „Миньор” в едноименния квартал. Предполага се, че животните са отровени. Част от живеещите в квартала са настръхнали заради нечовешкото отношение към невинните животинки. Хората питат докога институциите ще си затварят очите за проблема и трябва ли да се чака някой да посегне и на човек, не дай Боже, на дете, за да бъде предприето нещо.

„На 14 април в град Бобов дол за пореден път бяха отровени с антифриз цяло семейство кученца (майка и нейните 4 дечица)… Те обаче не бяха просто поредната глутница кучета, а бяха семейство кученца, които бяха обичани и обгрижвани от голяма част от хората в града! Кученца, за които се търсеше дом и място, на което на дават обичта си! Хора, …те бяха бебета по дяволите…
И това не е първият случай… Всяка година в града по същото време започва чистката. Независимо дали тези кучета са част от нечий живот и нечие сърце, независимо че има хора, които полагаха неимоверни грижи за тях…
Този път обаче е различен от всеки друг път, защото сме решени да направим и невъзможното, за да разберем кой си позволява да решава нечия съдба и съответно да си понесе последствията от деянията си! Затова моля помагайте да ги открием и да спрем този ад, който всяка година сътворяват!”, написа Александрина Иванова във фейсбук групата „Забелязано в Дупница”.


„Всяка пролет в Бобов дол се повтаря едно и също – по градинките и по улиците се появяват убити кучета. Тази година отново ставаме свидетели на жестокото отношение към животните. От 14 април насам са убити много кучета. Около 5-6 бяха само в района на детска градина „Миньор”. Предполагаме, че са отровени, но това не е доказано, защото не са правени аутопсии. Това са кучета, за които много хора се грижеха. Няколко жени ги хранеха. След като открили труповете им, изхвърлени в контейнерите, тези жени плачат. Някои се поболяха”, заяви за „Вяра” Соня Иванова от неправителствената организация „Дара”. И допълни: „Хората са виновни за това да има толкова бездомни кучета. Непрекъснато се изхвърлят кучета. Убитите кучета са на по 1-2 г. Те са в района от раждането си, от бебета. Едно от тях е от породата голдън ретрийвър или лабрадор. Само преди дни в Бобов дол беше изхвърлено бременно женско куче, при това ловно. Не знам дали ще оцелее… Ако имаше чип, лесно можеше да бъде открит собственикът. Никой не носи отговорност за това, че не се спазва законът. А по закон кучетата трябва да се регистрират в общината, да се ваксинират, да се кастрират, да им се постави чип. Тогава няма да има изхвърляне на домашни любимци на улицата. Освен това държавата отпуска на общините средства за намаляване популацията на бездомните кучета, но парите изчезват, потъват в нечий джоб”.

Соня Иванова описа и зловещата обстановка в някои от приютите за безстопанствени кучета. „В държавните приюти за безстопанствени кучета животните умират от глад. Те се хапят, самоизяждат се. Страшно е. Да не говорим, че в малките населени места, какъвто е Бобов дол, на хора като мен, които се опитваме да защитаваме невинните животни, гледат като на ненормални. Наричат ни какви ли не. А всъщност хората, които посягат на животни, са психопати. И точно затова, когато някой стане свидетел на посегателство срещу куче, предпочита да си замълчи. Хората се страхуват, не искат да си създават проблеми. Никой не е сигурен, че ако се намеси, няма да се окаже потърпевш. Това са хора, които сега посягат на куче, но утре ще е човек, а още по-лошо – дете”, коментира представителката на НПО „Дара” в Бобов дол. Апелът й към жителите на миньорската община е, когато забележат малтретиране или убийство на бездомни кучета, да звънят на тел. 112 или на моб. тел. 0876/ 303 290.

„За убитите досега кучета ще подам сигнал в полицията”, заяви още Соня Иванова.

В миньорския град коментират, че много често агресия спрямо бездомните четириноги проявяват наркомани, пияници, пропаднали хора.

„Такъв посегна и на моето куче, което беше на каишка. Направих му забележка и ме нарече ненормална, луда, каква ли не. Щеше да ме набие. Решил да става съдник, а не вижда себе си, че не е изтрезнял. Това са отрепки, една утайка, която не може да прави нищо друго освен зло”, коментира жителка на миньорския град, настояла за анонимност.

Припомняме, че умъртвени кучета в Бобов дол имаше и миналата, и по-миналата година. Тогава беше установено, че кучетата са отровени с антифриз, умрели в агония. Популацията на безпризорните кучета и в миньорския град, както и в целия регион, расте.