Обмислят изграждане на ново архиерейство в Дупница

Сградата на архиерейството в момента се руши.
  • Георги Паликарски: Сегашната сграда се руши

 

Административната сграда на архиерейството в Дупница ще бъде съборена и на нейно място ще се изгради нова постройка. „Сградата, в която сега се помещава архиерейското наместничество, е на повече от 150 години и се руши. Покривът тече. Не искам да правя ремонт, защото няма смисъл, ще излезе много скъпо. Ще съборим сградата и ще изградим нова. Средствата са осигурени. Единствената спънка засега е проектът. По него работи арх. Даниела Владимирова, но все още не е готов. В сградата ще се помещават канцелариите на архиерейството – в 3-4 стаи, и склад. В момента, в който бъде готов проектът, ще го внесем в общината за одобрение и издаване на строително разрешително и ще започнем строежа”, каза архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски.

Георги Паликарски

Сградата се намира вдясно от катедралния храм „Св. Георги Победоносец” в центъра на Дупница. Пред нея се приготвят курбаните. Малко хора знаят, че  непосредствено до черквата има паметна плоча на подпоручик Борис К. Змияров. Той е първата жертва в Балканската война, ранен е на 5 октомври 1912 г. при освобождението на Горна Джумая (дн. Благоевград) и след три дни починал в дупнишката военна болница.

Мястото е прекрасно, наоколо има много красиви иглолистни дървета, хубава чешма и ако се облагороди, дворът на черквата ще придобие съвсем друг вид, коментират дупничани.