Зам.-министър Деница Николова даде старт на ремонта на пътя Дупница – Самоков: С 26 млн. лв. за 15 месеца ще обновим отсечката

Зам.-министър Деница Николова и отец Георги Паликарски изпълниха ритуалите, свързани с първата копка.
  • Кметът на Дупница Методи Чимев: Подобряването на инфраструктурата ще повлияе положително на местния бизнес и развитието на туризма

  • Директорът на Областно пътно управление-Кюстендил Юлияна Божилова: Движението няма да бъде спирано

 

Първа копка на ремонта на пътя до Самоков беше направена в сряда на ул. „Самоковско шосе” в Дупница. Символичен старт на предстоящите дейности даде зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която плисна менчето с вода за спорна работа на изпълнителите.

Момент от водосвета

Водосвет за здраве отслужи архиерейският наместник Георги Паликарски, който благослови начинанието. На официалната церемония, състояла се на изхода на града, пред сградата на бившата „Тютюнева промишленост”, присъстваха кметът на община Дупница Методи Чимев и управниците на Сапарева баня и Самоков – Калин Гелев и Владимир Георгиев. Сред гостите бяха и областният управител Виктор Янев, зам. областинят управител д-р Матей Попниколов, народният представител Радослава Чеканска, председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” Георги Терзийски, директорът на Областно пътно управление-Кюстендил Юлияна Божилова.

Движението по пътя няма да бъде спирано, каза Юлияна Божилова.

„Дойде дългоочакваният момент път II-62 да бъде рехабилитиран. С колегите от Самоков и Сапарева баня знаете ли колко години чакаме този момент? Имайки предвид, че това е локацията, свързваща не само нашите 3 общини. Това е локация, която прави връзка между ГКПП „Гюешево“ през Кюстендил, Дупница, Клисура, Самоков до автомагистрала „Тракия“. Всички ние се радваме на това нещо”, каза кметът на общината Методи Чимев. Градоначалникът отбеляза, че подобряването на инфраструктурата ще окаже положително влияние на местния бизнес и развитието на туризма в региона. Чимев благодари на правителството за осигурения ресурс за рехабилитацията и пожела успех и лека работа на изпълнителите.

Очаква се пътят да бъде обновен до 15 месеца.

„Това е изключително важна пътна отсечка, защото свързва направлението Кюстендил -Дупница- Самоков – Ихтиман, и то икономическо направление. Във връзка с това, че ние развиваме регионите и търсим възможността чрез транспортна свързаност да дадем възможност за икономическо развитие и стимулиране на нашите региони, тази отсечка дава една предпоставка оттук нататък свързаността между много важни населени места да бъде не само осъществена, но и да се даде възможност за развитие на икономиката в различни аспекти. От една страна, това е транспортната свързаност, от друга страна, ние трябва да гледаме направлението и в посока за развитие на туризма, доколкото по пътя на отсечката имаме много важни туристически центрове и обекти. Ще спомена само някои от тях – естествено Сапарева баня, Паничище. Знаете, че те са много важен туристически център по отношение на географски особености и дадености. Ще дам пример с крепостта „Цари Мали град” в Белчин бани, която е с един изключително добър потенциал да осигурява туристически поток и дестинацията да се развива.

Самоков, като основен център, който също е свързан с курортното развитие. Трябва да търсим възможностите оттук нататък всички наши пътни отсечки и транспортната свързаност да бъдат предпоставка за икономика, икономическо развитие и най-вече за осигуряване на заетост на хората в населените места. Именно затова и едно такова направление, което не е рехабилитирано до този момент 30 години, е с толкова голяма важност и значимост. Неслучайно пътната отсечка е разделена на два лота, за да може паралелно и успоредно да се изпълняват дейностите по такъв начин, че за 15 месеца да успеем да постигнем целия ефект за пълна рехабилитация на този малко над 32 км участък от пътя. 26 млн. лв. е инвестицията. Инвестиция по ОП „Региони в растеж”. За пореден път казваме, че чрез европейската солидарност и със средства, с които разполагаме – 380 млн. лв., успяваме да постигнем най-ключовите и най-приоритетните цели, свързани с това да развием и да рехабилитираме транспортната мрежа по начин, по който да осигуряваме икономическо развитие”, заяви Деница Николова. Зам.-министърката подчерта, че се предвижда пълно подновяване на пътната настилка, както и на хоризонталната маркировка, вертикалната сигнализация, отводняването. Ще бъдат ремонтирани и 3 моста, както и един жп надлез. Посочи, че проектът е една съществена част от търсенето на „перспективата и приоритетността на региона за развитието на България”.

Директорът на Областно пътно управление-Кюстендил Юлияна Божилова подчерта, че пътят няма да се затваря заради ремонта. „Няма да има затваряне изцяло на пътя, като в участъците при съоръженията първо ще се работи от едната страна на платното, после ще се прехвърля от другата страна. Така поетапно ще се пропуска движението. Организацията на движението е направена максимално да не затруднява водачите. Предстоят и летните пътувания на гражданите. Организацията на движение е направена по наредбата, съвместно със строителните дейности, без да се затрудняват те. Тук има повече населени места, натоварено движение и организацията на движение е съобразена и с това”, коментира Божилова. Стана ясно, че не се предвиждат разширения на пътя.

Както писахме, изпълнителите на ремонта са две фирми. „Обединение Клисура 2017” ще извърши строителните дейности на лот 27, с дължина 16,8 км. „Път Дупница – Самоков” ДЗЗД ще рехабилитира лот 28, който е 15,7 км.