Ученици от български неделни училища в чужбина показват рисунки в Перник

60 рисунки на ученици от българските неделни училища в чужбина под надслов „Обич за България“ са подредени в  изложбената зала на Обединения детски комплекс в Перник.
Избраните творби са на деца от училищата в Италия, Франция, Белгия, Германия, Ирландия, Великобритания, Австрия, Гърция и Молдова. Експозицията беше официално открита от зам.-кмета по култура и образование Севделина Ковачева.
„Тези творби показват, че където и да сме по света, носим България в сърцата си, а любовта към родината ни се усеща чрез таланта на децата“, каза Ковачева.
Пътуващата изложба е продължение на проведената на 11 май 2018 г. друга инициатива – „Розите на България“, в която над 50 000 деца и техните родители по света показаха по едно и също време чрез българското хоро своята обич към България.


„Целта на инициативата на Министерството на образованието и Асоциацията на българските училища в чужбина инициира да даде възможност на децата да покажат България такава, каквато я помнят или си представят чрез изкуството“, посочи експертът на Регионалното управление на образованието в Перник Бойка Иванова. Министерството на образованието и науката осигурява функционирането на близо 400 български училища по света в 36 държави на 6-те континента. Осигурява се не само реална възможност за обучение по родния език, история и география на България, но и осъществяването на дейности, свързани с фолклора, музиката, изкуството и националната култура.