Всички щъркелови гнезда в Баничан са осиновени

Кадри от гнездото на Пролетка и Изгрев

Инициативата е на Българското дружество за защита на птиците. В партньорство с местното читалище преди 3 години в селото под видеонаблюдение е поставено щъркелово гнездо. Наскоро инцидент със застрелян щъркел в Хаджидимово провокира двете организации да се обърнат към местните хора с апел да се погрижат за птиците. Така се ражда идеята да предложат за осиновяване гнездата на щъркелите. За броени дни идва и отзвук от далечна Япония.

На стълбовете под гнездата са поставени табели с осиновителите – местни жители и хора от цялата страна, представители на институции. “За около един час решихме да направим точно тази кампания, която да бъде насочена към грижи за опазването на всяко едно щъркелово гнездо тук, в района на Гоце Делчев и съседните общини. Така че хората могат да осиновяват гнезда и от другите общини, защото в Баничан повече гнезда за осиновяване няма”, каза Димитър Попов от Българското дружество за защита на птиците.

Димитър Попов

Пролетка и Изгрев са най-известното щъркелово семейство. От три години в гнездото им има камера, която заснема живота им. Нещо като СРС-та, шегуват се  хората от Баничан. Секретарят на читалището Румяна Джибова споделя някои от “семейните тайни”: “Миналата година Митето направи един филм, триминутен, който е много интересен: със снасянето на яйцата, с идването на птиците. Най-напред идва Изгрев – да подготви дома като добър стопанин.” Джибова припомня легендата, че щъркелът е омагьосан човек и сравнява подготовката на гнездото с човешкото поведение. С новата инициатива „Осинови щъркелово гнездо“ Димитър Попов се надява да надградят проекта за изследването на живота на щъркелите, като проследят дългия им прелетен път. “Ние имаме амбицията да проследим къде точно отиват Пролетка и Изгрев и какво правят през зимата в далечните страни. Знаем, че щъркелите зимуват в Южна Африка. Предполагам, че ще сложим чипове или предаватели, чрез които да следим пак онлайн къде точно летят,  през кои държави минават, защото има опасни зони. Държави, в които хора просто за удоволствие стрелят по щъркели и ги избиват със стотици.” Климатичните промени са другата заплаха за щъркелите, която кара местните хора в Баничан да ги приемат като част от живота и от семействата си, разказва Румяна Джибова.

Осиновено гнездо в Баничан

“Преди две години, вече бяха излюпени щъркелчетата, градушка за 20 минути буквално срина, изпадаха гнездата,  натежали от дъжда. Всички хора, дори смачкани или потиснати, те ги взимаха щъркелчетата и ги спасяваха”, спомня си тя. Гнездото на Пролетка и Изгрев е осиновено от Мария и Хироюко от Япония. Когато те се свързали в социалните мрежи с Румяна и Митко, вече всички гнезда били осиновени. Предложили им на друго място, но те държали точно на това: “Ние смятахме в началото това гнездо да не се осиновява, защото е единствено с видeонаблюдение и се оказа – това е последното. Нямахме повече гнезда, а те искат от Япония да осиновят”, пояснява още читалищният секретар. Сега край гнездото на Пролетка и Изгрев има временна табела, докато не им донесат постоянна такава от Япония през лятото. Специално приложение показва схема на осиновените щъркелови гнезда в Баничан. Скоро тя ще бъде обогатена с точния адрес на щъркеловите семейства в целия Гоцеделчевски район, които също могат да бъдат осиновени./БНР

Гледайте видео:

https://www.facebook.com/DimitarPopov77/videos/2583298761683583/