„Рилските звънчета” на Емилия Начева благославяха рилчани

На люлката в двора на библиотекарката Соня Първанова
  • 11-годишната Моника Сапунджиева води групата, семейството на рентгенолога Васил Чергарски посрещна момичетата с баница

 

Лазарките от вокална група „Рилски звънчета” към местното читалище „Христо Ботев” огласиха с песните си гр. Рила в събота. За 6-и път на Лазаровден талантливите момичета, чийто ръководител е бившата учителка Емилия Начева, благославяха за здраве и благополучие рилчани. Тази година внушителната група от над 20 деца гостува в няколко къщи на ул. „Св. Георги”, над училището.

Лазарките хвърлиха венчетата си в река Рилска.

Честта да носи т.нар. „метла” на главата си сега се падна на 11-годишната Моника Сапунджиева. Сред лазарките бяха двете дъщери на кмета на общината Георги Кабзималски – 9-годишната Йоана и Ана-Мария, която е само на 4 г. и бе най-малката в групата. Лазаруваха и внучката на Емилия Начева – 7-годишната Виктория, внучките на дългогодишната организаторка в читалището Лилия Ортакчийска – Теодора и Елица. Пременените в народни носии момичета бяха посрещнати с радост в домовете, в които се отбиха. Благоевградският рентгенолог Васил Чергарски и съпругата му Ани – медицинска сестра в Благоевград, чиято дъщеря Рая е солистка в групата и също лазарува, подредиха богата трапеза за скъпите гости. Поднесоха яйца. Имаше баница, сокчета. Момичетата се полюляха на люлката в красивия двор на библиотекарката Соня Първанова и хапнаха от питата, омесена от Велка Мандраджийска – домакинката в училището в градчето. Благославяха и семействата на строителя Йордан Васев, на пенсионерката Славка Йовичина и на Димитър Станчов.

Моменти от празника в Рила

На връщане лазарките хвърлиха венчетата си в река Рилска. „Празникът беше неповторим. Д-р Чергарски едва не се разплака от умиление. Докато бяхме на реката, мина един автобус с японски екскурзианти. Японците спряха, снимаха се с децата, разпитваха за обичая, бяха очаровани. След това на площада се събра много народ, продължихме с песните и хората. И тази година ни гостуваха Христина Бързанова и още няколко души от Национален комитетСвети Иван Рилски“ от София. Имаше и двама столични солисти, които се представиха с черковни песнопения. Изпяха и песента „Когато бях овчарче”, стихотворението на Иван Вазов. Хората много ги аплодираха, тази песен е почти забравена, много рядко се пее и им хареса. Христина Бързанова подари на кмета Кабзималски и на мен като ръководител на групата по един екземпляр от книгата на Симеон Радев „Ранни спомени”.

На читалището дари един плик с книги, които получи председателката на настоятелството Дафинка Гърчева”, разказа Емилия Начева. Бившата учителка допълни, че с новата група „Рилски звънчета”, съставена от 3-4-годишни възпитаници на ОДГ „Д-р Т. Миладинова”, празнували Лазаровден и в забавачката. „Празникът там беше в петък, също много весел. Наричанията направи Симона Симеонова – дъщеря на директорката на училището Татяна Симеонова. Владимир Евтимов бе в ролята на домакин и почерпи малките лазарки с питка. Мария Туповичарска, която е майка на едно от децата, ни почерпи с кекс”, допълни Емилия Начева. На 3 май читалището организира великденска среща на най-възрастните хора от Рила. Те ще се съберат в местен ресторант, собственост на читалището и отдаден под наем, където „Рилските звънчета” отново ще поздравят присъстващите.