Общинарката Елена Стоянова омеси най-вкусния зелник на Празника на зелника и сладките изкушения в Жабокрът, 14- годишната Бети Попова най-малкият кулинарен майстор

Майсторката на зелници Елена Стоянова
  • Над 65 тестени изделия се изкупиха за миг в 11-ото издание с благотворителна кауза в помощ на Тони Костов, 2019.81 лв. е събраната сума

 

Елена Стоянова грабна приза за най-добър зелник на тазгодишното 11-о издание на Празника на зелника и сладките изкушения в кюстендилското село Жабокрът. Ст. специалист “Устройствено планиране” в община Кюстендил бе отличена измежду 20 зелника от компетентното жури с председател Виолет Вьорлер. Второто място остана за местния майстор на зелника – 64-годишната Цветанка Григорова, а трети се класира НЧ “Спасовица” – село Николичевци.

В празника, който бе навръх Цветница, над 60 майстори на месените вкуснотии взеха участие с около 65 кулинарни изкушения. През тази година зарядът бе още по-голям, тъй като вкусното събитие бе с благотворителна кауза, като парите от закупените тестени изделия отиват в подкрепа на 20-годишния Тони Костов, който страда от левкемия и се нуждае от спешна операция в Германия.

Още преди да започне празникът, всичко бе изкупено, казаха организаторите. Присъстващите бяха поздравени от кмета на Жабокрът Десислава Стоянова и председателя на местното читалище организатор „Съгласие“ Милена Стоименова, която в понеделник веднага преведе по сметката на Тони сумата от 2019.81 лв.

„Благодаря на всички, които се включиха в приготвянето на зелниците и сладките изкушения, както и на онези, които изкупиха всичко, което бе донесено в подкрепа на нашето слънчево момче Тони Костов. За поредна година празникът цели да запази живи традициите, които в нашето село се предават от поколение на поколение. Желая светли празници на всички!“, каза Милена Стоименова.

Освен награда за най-добър зелник бяха раздадени още няколко приза. Майстор на питките стана Олег Манов. 14-годишната Елизабет Попова, която беше и най-малкият кулинар, остана втора, а третото място грабнаха гостите от Горица, Северна Македония. Най-добрата баница направи Татяна Григорова. Милка Шлишкова и Гюлка Митрева останаха втора и трета. При сладкишите наградата за най-добър отиде у Лидия Стоилова. НЧ “Спасовица” остана на второто място, Ася Спасова бе класирана трета.

Гостите се забавляваха с изпълненията на местни състави и участници от Северна Македония. За доброто настроение на всички се погрижи и специалният гост-изпълнител, народната певица Деси Николова.

Жабокрът е известно с двете си читалища, които са в благородна конкуренция. И с кукерския си състав, който има целогодишни участия в различни фестивали и празници. С празника Петльовден на 2 февруари, с прочутите си зелници, на които посвещава всяка пролет специален празник и не на последно място с най-доброто си зеле.