Децата в Дупница с повишен интерес към четенето на книги

Главният библиотекар Валентина Алексиева
  • Въпреки бума на смартфони и модерни технологии местните деца не забравят за богатството, което могат да открият между твърдите корици

Интересът към четенето на книги сред децата в Дупница се увеличава, заяви главният библиотекар към Народно читалище „Зора 1858” Валентина Алексиева. По думите й подрастващите в града намират време за книгите и бройката на регистрираните ученици и тяхната активност се увеличава. Въпреки бума на смартфони и модерни технологии местните деца не забравят за богатството, което могат да открият между твърдите корици.

Обособеният кът с творби на великия поет и драматург Уилям Шекспир

В навечерието на Световния ден на книгата и авторското право посетихме най-голямата библиотека в града. Там са се подготвили за празника с Ден на отворените врати и специални награди за най-активните млади читатели. Днес се отбелязва и рождението на Уилям Шекспир, който се появява на бял свят на 23 април 1564 година и умира 54 години по-късно на същата дата. По този повод служителите на читалищната библиотека са подготвили една малка витрина с негови произведения. Така млади и стари дупничани ще могат да се запознаят по-отблизо с творчеството на великия поет и драматург.

Специалните грамоти, които ще получат десетте най-активни млади читатели.

„Обявили сме 23 април за Ден на отворените врати. Всички хора, които желаят да бъдат наши читатели, могат да се регистрират безплатно. Естествено, ние по принцип не налагаме глоби, но пък за този ден за това изобщо не може да се говори. Затова гражданите на Дупница, които по някакви причини не са успели да се регистрират в библиотеката до този момент, имат прекрасна възможност да го направят сега. Акцент тази година са малките ни читатели. Благодарение на нашата електронна програма за участие на читателите установихме кои са десетте най-активни деца до 15-годишна възраст. Те ще бъдат уважени и зарадвани със специално изготвени от нас грамоти за изминалата 2018 година. Също така ще има и малки подаръци, които да покажат любовта и признанието ни към читателите. Вниманието ни през целия ден ще бъде насочено към тях. Затова приканвам на този ден, дори и тези, които досега не са прекрачвали прага на библиотеката, да дойдат и да станат наши читатели. Точно в този ден всички трябва да обърнем внимание на книгата и на четенето. И даже и да не могат да дойдат в библиотеката, хората могат да подарят книга на любим човек, приятел или своето дете”, заяви Валентина Алексиева.