Расте интересът към физиката, коментира в Перник зам.-деканът на Физическия факултет на СУ Цветан Велинов

Интересът към физиката нараства постепенно и постоянно през последните години, коментира в Перник Цветан Велинов – заместник-декан на Физическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски”. По думите му с 20 процента са се увеличили студентите във факултета и сега там се обучават 450 студенти в направления физически, педагогически и инженерни науки.
Обществото успя да разбере, че без в училище да се учат сериозни науки, в бъдеще няма да има нито инженери, нито научни работници, твърди Велинов. Според него олекотяването на програмите по физика не е решение.
Реализацията на завършилите факултета е стопроцентова, каза още Велинов. По думите му в кариерния център на факултета ежемесечно постъпват по 30-40 обяви за работа. На практика всички производствени предприятия имат развойни центрове, лаборатории по окачествяване, по метрология, допълни заместник-деканът.
Пътят към достигане на максимални резултати е пробуждане на интереса от ранна възраст, стартиране на обучението като вълшебна приказка и създаване на доброжелателна конкуренция между децата, заяви “златният физик на България” – казанлъшкият учител Теодосий Теодосиев. Той проведе беседа на тема “Пътят на успеха”.