Ден на национален траур в Шри Ланка

В Шри Ланка цялата островна нация започна деня с триминутно мълчание, за да отдаде почит на над 320 души, убити в бомбените нападения в неделя.

Страната продължава да е в режим на извънредно положение. Националните флагове са спуснати наполовина.

Религиозни и световни лидери осъдиха серията взривове в Шри Ланка

Месец след като десетки мюсюлмани бяха убити при стрелба в две джамии в Крайстчърч, премиерът на Нова Зеландия Ясинда Ардърн описа атаката на Шри Ланка като “опустошителна”.

„Нова Зеландия осъжда всички терористични актове и нашата решимост само се укрепи от нападението на наша земя на 15 март. Да се види нападение в Шри Ланка, докато хората са в църкви и хотели, е опустошително.”

“Не мога да си представя човешко същество, което да вземе на прицел мирните в деня на техния празник”, пише шейх Ахмед ал-Тайеб, великият имам на Ал-Азхар, най-голямата египетска религиозна институция на сунитския свят.

“Извратената склонност на тези терористи противоречи на ученията на всички религии.”

При бомбените атентати в Шри Ланка са загинали 45 деца

Четиридесет и пет деца са загинали и още десетки са ранени при бомбените атентати срещу християнски църкви и хотели в Шри Ланка в неделя, съобщи базираният в Женева Фонд на ООН за деца – УНИЦЕФ, цитиран от ДПА. Най-малкото от 13-те деца, убити при взрива в град Батикалоа, е било на 18 месеца, каза говорителят на УНИЦЕФ Кристоф Булиерак. При експлозията в църквата “Св. Себастиан” в Негомбо са загинали 27 деца. Потвърдена е и смъртта на 5 деца чужденци. “Нито едно дете не трябва да изпитва такава сърцераздирателна случка и никои родители не трябва никога да губят децата си при такива ужасяващи обстоятелства”, посочи Булиерак.

Групировката “Ислямска държава” пое отговорността за нападенията

“Ислямска държава” пое отговорност за нападенията в Шри Ланка в неделя, предаде „Ройтерс”, като се позова на свързаната с джихадистката групировка агенция „Амак”. “Ислямска държава” обаче не представи доказателства в подкрепа на това свое твърдение.

Двама братя ислямисти от заможно семейство са били в основата на атентатите в Шри Ланка

Двама братя мюсюлмани от Шри Ланка са изиграли ключова роля в атентатите, отнели в неделя живота на над 320 души в островната държава, научи  АФП от запознати с разследването източници. Атентатите в три луксозни хотела и три църкви по време на великденска служба бяха извършени от камикадзета, включително двамата братя. Властите приписват кървавата баня на местното ислямистко движение “Таухид джамаат”, което не е поело отговорност за деянието.