Беър Грилс плати глобите за жабите и плуването в езеро в Рила

Гобите на Беър Грилс, които екоминистерството наложи след излъчване на епизод, заснет в Национален парк „Рила”, са вече платени. Пресслужбата на екоминистерството съобщи, че глобите по два от издадените три акта за нарушения по време на снимането на епизода са изчистени. Платените санкции до момента са 12 800 лв.
През февруари месец стана ясно, че до МОСВ е изпратен сигнал във Facebook за заснетите кадри в епизода “Планината Рила – България – В дивата пустош с Беър Грилс и Дерек Хъф” .
В епизода се вижда, че Беър Грилс и Дерек Хъф плуват в Каракашевото езеро, палят огън и ловят животни в езерото.

Глобите, които МОСВ наложи, са за влизане и плуване в Каракашевото езеро и за улавяне и убиване на защитени животински видове.

Филмът е заснет в края на юни 2017 година в “Парков участък Боровец”, след като за това е получено разрешение от директора на парка. Проверката обхваща и действията на отговорните служители от ДНП “Рила” по време на заснемането на предаването.
Глобите, които МОСВ наложи, са за влизане и плуване в Каракашевото езеро и за улавяне и убиване на защитени животински видове.
Предстои издаване на наказателно постановление от директора на Дирекция „Национален парк Рила“ за неспазване на режимите в парка при заснемането на филма чрез палене на огън на нерегламентирано място в защитената територия. Санкциите са в размер от 1000 до 10 000 лева, съгласно нормативната уредба.