Голямата танцова награда на София за тази година е в Дупница: ФТА „Актавис” грабна купи и грамота

ФТА „Актавис” спечели голямата награда.
  • ДЮФА „Дани” донесе отличие за трето място

ФТА „Актавис” – Дупница спечели голямата танцова награда на София за 2019 г. Ръководеният от известните дупнишки хореографи Воин и Галя Войнови състав грабна купа и грамота – най-голямото отличие на 12-ия конкурс за голямата танцова награда на София, проведен от Сдружението на танцовите дейци на 20 април.

Наградените на сцената, Воин Войнов – третият от ляво надясно, с купата за първото място

Танцьорите от ДЮФА „Дани” се класираха на трето място и също донесоха купа и грамота. Отличията са в раздел „Български народни танци”, за четвърта и първа възрастова група. „Актавис” завоюва купа и грамота и за атрактивен и автентичен костюм, и за музиката на един от танците, сътворена от тамбуриста от благоевградския ансамбъл „Пирин” Боян Боянов, който работи и с двете формации от Дупница.

„Голямата танцова награда на София за тази година е в Дупница.  „Актавис” печели това отличие за първи път, след като участваме в конкурса 3 г. и имаме завоювани първо, второ и трето място. Най-малките от ансамбъл „Дани”, които са между 3 и 6 г., за първи път участват в този конкурс. Представихме се с местен фолклор. Танцьорите от „Актавис” показаха танци от Дупница и Разметаница, мериха сили със състави от цяла България. Конкуренцията беше голяма, имаше пет сериозни ансамбъла. С отличената носия – черна сая от Шопско, танцьорите изпълняваха танца „Бера”. Същият танц бе отличен и заради музиката на Боян”, отбеляза Воин Войнов.

Танцьорите на „Аткавис” и „Дани” са оценени от професионалисти като диригента на оркестъра на Българското национално радио Димитър Христов, председателствал журито. В неговия състав били още режисьорът и хореограф на ансамбъл „Тракия” в Пловдив Даниела Дженева, доц. Красимир Петров, Кирил Апостолов – бивш хореограф на ансамбъл „Пирин”- Благоевград. Стана ясно още, че отличията на ФТА „Актавис” за танца „Бера” и неговата музика ще бъдат в Дупница на 18 май, докото другите отличия са връчени на място и вече са в колекцията на формацията.

Най-малките танцьори от ДЮФА „Дани” се класираха трети.