Изложба на православна живопис ще представи в Кюстендил школата “Новите майстори” преди Великден

За поредна година кюстендилската изобразителна школа “Новите майстори” и сдружение “Партньори – Кюстендил” ще представят своята годишна продукция в навечерието на Великден. Тази година творбите на младите артисти са обединени от общата стилистична и духовна рамка на православното изобразително изкуство, каза ръководителят им Евгени Серафимов. Той допълни, че повече от единадесет месеца в школата са били изучавани основните изобразителни похвати и направления на иконописта.
Изложбата показва “фрагменти” от различни художествени течения, през които е минал пластичният език на религиозния жанр в исторически и географски план, посочи Серафимов. “Новите майстори” ще представят своите варианти на класическата византийска икона, българската средновековна и възрожденска традиция, руска иконопис, академичен религиозен стил от началото на 20-и век и съвременни иконографски похвати.
Върху плоскости от гипсокартон с голям формат, в класическа темперна техника “Новите майстори” са пресъздадели основните иконографски типове на Христос, Св. Богородица и различни християнски светци. Те са подготвили както цялостни иконографски композиции, така и фрагменти от стенописи и отделни изобразителни елементи и детайли.
Изложбата “Фрагменти” ще бъде открита месец преди реализирането на нов мащабен арт проект на художествената школа.