16 години затвор за Атанас Атанасов, убил зверски приятеля си Иван Илиев преди 2 години в Жиленци

  • Магистратите в Кюстендил определиха 68-годишния мъж да заплати 125 хил. лв. кръвнина

 

16 години затвор за Атанас Атанасов постанови Кюстендилският окръжен съд на открито съдебно заседание под председателството на съдия Мирослав Начев. 68-годишният Атанас беше привлечен като обвиняем за жестокото убийство на неговия приятел Иван Илиев отпреди близо 2 години.

Срещу Атанасов беше повдигнато обвинение по чл. 116, ал. 1, т. 6 от НК, като към този момент той е с наложена постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

До кървавия инцидент, станал на 9 юни 2017 г. в махала „Мазнево“ в село Жиленци, който дълго се коментираше в Кюстендил и региона, се стигна след спор между двамата мъже. Атанас грабнал секира и започнал да налага с всички сили Иван, който починал по-късно. За да прикрие следите си, убиецът заровил трупа му в двора на дома си, а след това го покрил с огромна купчина клони.

Малко по-късно Иван Илиев беше обявен за изчезнал от сина му, а криминалистите откриха трупа му в напреднала фаза на разложение в дома на Атанас. Според решението на магистратите 68-годишният мъж ще трябва да заплати и кръвнина в размер на 125 хил. лв. на наследниците на зверски убития Иван Илиев. Отделно от това Атанас Атанасов ще трябва да заплати и разноските по делото, които възлизат на близо 8 хил. лв.

На основание чл.57, ал. 1, т. 2, б.”а” от ЗИНЗС се определя първоначален режим за изтърпяване на наказанието „строг”. На основание чл.59, ал.1 от НК се приспада времето, през което подсъдимият е бил с мярка за неотклонение „задържане под стража”, считано от 16.06.2017 г. до 03.07.2018 г. Присъдата може да се обжалва пред Софийския апелативен съд в 15-дневен срок.