КНСБ-Дупница почете загиналите при трудови злополуки: Координаторът на синдиката Тодорка Дамянова: През 2018 г. в областта имаше 14 произшествия, един човек загина, докато работи 

Паметта на загиналите при трудови злополуки почете КНСБ-Дупница в четвъртък по повод Международния ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки. Поменът по традиция бе в катедралния храм „Св. Георги Победоносец“. Отец Георги Паликарски отслужи и молебен за безопасност и здраве на работещите.

„Международният ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки  се отбелязва ежегодно от 28 април 1989 г. по инициатива на Международната конфедерация на профсъюзите (МКП). През 2001 г. Международната организация на труда взема решение 28 април да се отбелязва и като Световен ден за безопасност и здраве при работа. Организацията призовава към честването да се присъединят всички социални партньори, които да работят съвместно за предотвратяване на трудовите злополуки и професионалните заболявания, чрез социален диалог и тристранно сътрудничество. На този ден се провеждат мероприятия в повече от 100 страни, като синдикалистите от цял свят заявяват: „Помним мъртвите и ще се борим за живите”. Призивът на МКП за тази година е „Да поемем контрол – да премахнем опасните вещества от работното място”, а ЕКП започна кампания за „нула ракови заболявания” на работното място. За КНСБ е традиция в този ден да изрази своето отношение и отговорност към създаването на по-здравословни и безопасни работни места за българските работници и служители”, отбеляза координаторът на КНСБ за регион Дупница Тодорка Дамянова.

 

От синдиката настояват приетата в края на 2017 г. Директива за защита от канцерогени и мутагени да бъде въведена в нашето законодателство в най-кратки срокове.

„Ще настояваме и за промени в нормативните актове, свързани със задълженията на работодателите за събиране на реални и последователни данни за опасните вещества, както и за провеждане на специализирани медицински изследвания на работниците, изложени на такъв риск”, допълни Дамянова.

По данни на НОИ през 2018 г. за Кюстендилска област са установени 14 трудови злополуки, 6 от които с жени (при 16 за 2017 г., от които 4 с жени). През 2018 година е регистрирана една смъртна трудова злополуки, каквато е била бройката и през 2017 г.). Миналата година не е имало трудови злополуки, довели до инвалидност.

Смъртният случай през 2017 г. е в икономическа дейност „Добив на въглища“ през първото тримесечие, а смъртният случай през 2018 г. е от сектор „Строителство на сгради”. Загубените в резултат на трудови злополуки календарни дни за 2018 г. са 584.

От 1998 г. КНСБ и сдружение „Благотворителен фонд проф. д-р Желязко Христов” помагат на деца, загубили родителите си, да преодолеят изпитанията, пред които съдбата ги е изправила. В продължение на повече от 20 години се изплащат стипендии на деца, на които родителите са загинали при трудова злополука. Към момента стипендиантите на фонда са 48, подкрепяме и деца, загубили родителите си при тежки катастрофи и бедствия. Стипендиантите получават по 50 лв. на месец, докато завършат средното си образование. Всяка година абитуриентите получават допълнително по 200 лв. еднократна помощ за официални облекла.

От регион Дупница ежемесечни стипендии получават 5 деца. Голяма част от средствата се осигуряват чрез благотворителни кампании, при които се набират дарения. Преди 1 година на пресконференция по повод отбелязването на Международния ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки започна една благородна инициатива на КНСБ в подкрепа на децата, загубили своите родители на работното си място. Беше активиран DMS номер за набиране на финансови средства за децата стипендианти. Кампанията „Помогни на дете” продължава да бъде активна и днес. Всеки, който желае да помогне, може да изпрати SMS с текст DMS POMOGNI на 17 777. Цената на 1 SMS е 1 лв., припомниха от профсъюза.