Владиката Поликарп гостува на Кюстендил и Дупница за Великден, в Бобов дол за празниците отварят храма „Св. Николай”

Белоградчишкият епископ Поликарп

Белоградчишкият епископ Поликарп, който е и викарий на патриарх Неофит, ще гостува на Кюстендил и Дупница за Великден, съобщават от Софийската епархия. На 29 април (понеделник) владиката ще отслужи архиерейска света литургия в храма „Успение Богородично“ в областния град, а на 30 април (вторник) – в черквата „Св. Георги Победоносец“ в Дупница. Службите започват в 9,30 часа.

Великденски богослужения ще има и в гр. Бобов дол. Единствената черква на територията на миньорската община, в която ще има служби за големия християнски празник, е храмът „Св. Николай” в кв. „Христо Ботев” (Селото). Църквата ще бъде отворена на 20, 21, 25, 26, 27, 28 и 29 април. На 26-и (петък) от 8,30 часа е изнасянето на плащаницата, а от 17 часа – опелото Христово. На 27-и (събота) от 22 часа е възкресното богослужение. На 28-и (понеделник) и 29-и (вторник) от 9 часа ще има пасхална света литургия.

Радослав Ваклин

Както е известно, заради недостига на свещеници в черквата в Бобов дол се отслужват литургии само на големите празници. За да се включат в службите през останалото време, вярващите от миньорската община трябва да пътуват до Дупница или друг голям град.