Това Renault не се плаши от калта…но предпочита да не се цапа

Renault 20, Renault 25, Renault Safrane… помните ли онези разкошни лимузини, в чиито седалки направо „потъваш“? За съжаление, в наши дни Renault няма преки аналози на тези модели. Ето защо дори и френският президент беше принуден да заложи на просторния ван Espace, който не се предлага у нас. Но какво остава за обикновения автомобилен почитател франкофил, който иска да разчита на максимален лукс и емблемата на автомобила му да бъде с ромб? В днешния свят на SUV-ове се оказва, че „най-наточеното“ и най-скъпо Renault на българския пазар (задвижвано от ДВГ), е Koleos във версията Initiale Paris 4х4 с цена 73 490 лв.

На практика това е най-изтънчената версия на Nissan X-Trail: със значително по-приятен интериор и по-атрактивен екстериор, благодарение на който SUV-флагманът на Renault се отличава от тълпата. Най-хубавото нещо в Initiale Paris са разкошните кожени седалки с масажна функция, върху които ще бъдете готови да пътувате до края на света. Върху тяхната тапицерия е гравирано името на нивото на оборудване. Същия надпис откриваме и под емблемата отпред, както и под дизайнерските „чупки“ под огледалата. Сред акцентите в топверсията са още 19-цолови двуцветни алуминиеви джанти, висококачествена аудиосистема Bose, системата Easy Park Assist и др.

Иначе задвижването ни е добре познато: 2-литровият дизел със 175 конски сили е комбиниран с безстепенна автоматична трансмисия, която работи много комфортно. Като цяло, тази комбинация подхожда идеално на природата на автомобила – но не е замислена за почитателите на динамичното шофиране.

ИЗВОД

В топверсията си Initiale Paris Renault Koleos предлага атмосфера, която „глези“ пътниците. Макар че моделът споделя платформата си с Nissan X-Trail, ще го почувствате максимално френски. И сигурно Макрон щеше да се вози на нещо подобно, ако го нямаше Espace…

TEХНИЧЕСКИ ДАННИ: Renault Koleos 2.0 dCi X-Tronic 4×4 Initiale Paris

Двигател 4-цил. турбодизел, отпред напр. Работен обем 1995 куб.смМакс. мощност 130 кВт (175 к.с.) при 4000 об/мин Макс.въртящ момент 380 Нм при 2000 об/мин Макс.скорост 201 км/ч 0-100 км/ч за 9,5 сек Задвижване двойно/безстепенна трансмисия Д/Ш/В4672/1843/1673 мм Тегло 1699 кг Разход EU-Mix 5,8 л/100 км СО2 149 г/км Цена: от 73 490 лв.

 

 

Източник: autobild.bg